- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ilon Mask saznao da mu se ime našlo na ukrajinskom spisku za likvidaciju

© AP Photo / Patrick PleulIlon Mask
Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
Pratite nas
Ilon Mask izrazio je zabrinutost nakon što je saznao da mu se ime našlo na spisku „neprijatelja Ukrajine“ na kontroverznom veb sajtu Mirotvorec, nakon najave da će za Ukrajinu ukinuti besplatno korišćenje usluga Starlinka.
Nejasno je kako se Maskovo ime našlo na kontroverznoj listi koju objavljuje Mirotvorec, kao i koliko je bilo na njoj. Prema nekim izveštajima, on se na spisku pojavi nakratko i brzo je izbrisan iz baze podataka, dok ukrajinski aktivisti tvrde da se radi o „ruskoj provokaciji“, prenosi RT.
Zanimljivo je da milijarder nije znao za postojanje sajta Mirotvorec, a na pojavu njegovog imena u tvitu je ukazala nezavisna novinarka Eva Bartlet, koja je u petak objavila skrinšot ekrana na kome se vidi da se Maskovo ime nalazi na ozloglašenoj listi.
Osnovatelь kompaniй Tesla i SpaceX Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
SVET
Ilon Mask objasnio zašto je ukinut besplatni satelitski sistem Starlink za Ukrajinu
„Godinama govorim i pišem o ovoj listi, nakon što sam se i sama 2019. našla na njoj. Ali, sada, kada je i Mask tu, nakon Rodžera Votersa i drugih, možda bi lista „mirotvoraca“ i sama mogla da bude ubijena“, napisala je ona.
Mask se u odgovoru Bartletovoj zapitao da li je lista stvarna.
Mnogi Maskovi pratioci bili su iznenađeni kada su saznali da on nikada nije čuo za Mirotvorec i bukvalno su ga bombardovali primerima istaknutih javnih ličnosti koji se nalaze na ukrajinskoj listi za likvidaciju, među kojima ima i onih koje su već označene kao „likvidirane“.
Nakon što je proverio da lista postoji od 2014. i da joj je i dalje dozvoljen rad, Mask je pratiocima odgovorio da je to „zabrinjavajuće“.
Mirotvorec je navodno nezavisna baza podataka pojedinaca koje nezavisno moderatori proglašavaju pretnjom za nacionalnu bezbednost Ukrajine. Sajt poriče da se radi o listi za odstrel, već o bazi podataka koja bi trebalo da pomogne snagama bezbednosti kao izvor informacija o teroristima, separatistima i ratnim zločincima. Sajt navodno ima veze sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Ukrajine.
U žižu javnosti sajt je ušao 2015, nakon ubistava istoričara Olesa Buzine i političara Olega Kalašnjikova, čija su se imena neposredno pre toga našla na sajtu. Zvaničnici EU i organizacije za zaštitu novinara osudili su rad Mirotvoreca 2016, nakon saznanja da je sajt objavio lične podatke oko 4000 ljudi koji rade u medijima.
Aktivisti za ljudska prava otkrili su da se na sajtu nalaze imena 327 dece, što je ruske vlasti navelo da zabrinutost podele i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom jer su na sajtu objavljeni lični podaci - imena, adrese, fotografije, stranice na društvenim mrežama - dece od kojih najmlađe nije imalo ni deset godina.
Tvrdnje da se Mask našao na ukrajinskom spisku za likvidaciju počele su da kruže društvenim mrežama poslednja dva dana, nakon što je milijarder najavio da će prestati da ukrajinskoj vladi besplatno pruža usluge komunikacionog sistema Starlink i zatražio od Pentagona da plati za već pružene usluge. Međutim, u subotu je Mask napravio preokret uz reči „dođavola s tim... nastavićemo da finansiramo ukrajinsku vladu“.
Starlink sateliti Ilona Maska - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
RUSIJA
Mask tvrdi: Rusija pokušava da uništi „Starlink“ u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala