- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mask tvrdi: Rusija pokušava da uništi „Starlink“ u Ukrajini

© Foto : Youtube/ViralVideoLab/PrintscreenStarlink sateliti Ilona Maska
Starlink sateliti Ilona Maska - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
Američki preduzetnik Ilon Mask izjavio je da Rusija pokušava da uništi sistem satelitskog interneta „Starlink“ u Ukrajini.

„'Starlink' je jedini komunikacioni sistem koji još uvek funkcioniše na frontu – svi ostali su mrtvi. Rusija aktivno pokušava da ubije 'Starlink'. Da bi ga zaštitila, 'SpejsEks' je preusmerila ogromne resurse na odbranu. Uprkos tome, 'Starlink' i dalje može da nestane“, napisao je Mask na Tviteru.

Ranije je Mask potvrdio je da „SpejsEks“ više ne može da plaća održavanje satelitskog sistema „Starlink“ u Ukrajini. Američki mediji su pisali da kompanija „SpejsEks“ traži od Pentagona da pokrije troškove. Do sada je Ukrajini predato oko 20.000 terminala „Starlink“. Mask je ranije saopštio da su operacije povezane sa tim koštale „SpejsEks“ 80 miliona dolara, a do kraja godine rashodi će premašiti 100 miliona dolara.
Pentagon je saopštio da pregovara sa kompanijom američkog milijardera o satelitskom internetu „Starlink“ u Ukrajini i smatra da je neophodno da lokalna vojska i dalje ima pristup sredstvima svemirske komunikacije.
Ministar digitalne transformacije Ukrajine Mihail Fjodorov krajem februara je zatražio od Maska da snabde Ukrajinu stanicama „Starlink“ i da joj omogući pristup satelitskom internetu. Narednog dana Mask je saopštio da „Starlink“ sada funkcioniše na teritoriji Ukrajine.
Bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin ranije je na „Telegramu“ poručio Masku da će „morati da odgovara“ za snabdevanje ukrajinskih snaga vojnim sredstvima za komunikaciju. Rogozin je konstatovao da je Mask na taj način umešan u snabdevanje ukrajinskih snaga.
Osnovatelь kompaniй Tesla i SpaceX Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
SVET
Ilon Mask objasnio zašto je ukinut besplatni satelitski sistem Starlink za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala