- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Suzana Ćebić za Sputnjik: Devojke se igraju, mogu da odbrane svetsku krunu

© Foto : FIVBTijana Bošković
Tijana Bošković - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Pratite nas
Čuveni libero srpske reprezentacije Suzana Ćebić poručila je u razgovoru za Sputnjik da veruje da naše odbojkašice mogu preko Brazila (subota od 20 časova) do odbrane svetske krune. Suzana je apostrofirala da su sistem i fantastična atmosfera ključne stvari za uspeh odbojakašica koji traje duže od deceniju.
Suzana Ćebić preselila se s porodicom u Budimpeštu i odatle prati vrhunska izdanja i čak 11 uzastopnih pobeda srpskih odbojkašica na Svetskom prvenstvu u Poljskoj i Holandiji.

„Preselila sam se sa klincima u Budimpeštu i super nam je“, rekla je Suzana dok su se deca igrala i čula se vriska, a ona je sa lakoćom uspela da ih umiri, kao što je svojevremeno „krotila“ protivničke servise.

Svetsko prvenstvo na kojem Srbija ima totalnu dominaciju uspeva da prati koliko joj deca i obaveze dozvole.
„Pratim koliko mi deca dozvole. Ali, bili su fini pa sam mogla da gledam poslednje utakmice. Pratila sam i sa Amerikom, i sa Poljskom, pre toga nešto slabije, ali sam pratila rezultate“, kaže Suzana.
© Foto: FIVBSuzana Ćebić, odbojka
Suzana Ćebić, odbojka - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Suzana Ćebić, odbojka
O velikom uspehu nije trebalo previše trošiti reči.
„Devojke igraju finale Svetskog prvenstva, nema tu neke priče. Definitivno veliki uspeh“
Poslednja prepreka na putu ka odbrani svetske krune je selekcija Brazila, a Ćebićeva pred finale poručuje:
„I jedna i druga ekipa idu na pobedu. Ako se ne varam, Brazil nikada nije bio svetski prvak, a mi branimo titulu. Generalno je teže odbraniti nego osvojiti, ali to apsolutno ništa ne znači. Devojke lepo izgledaju na terenu, lagano rade sve. Milina je gledati. Verujem da su spremne da dobiju tu utakmicu“, istakla je naša sagovornica.
Suzana Ćebić je medalje osvajala pod komandom selektora Terzića koji je napustio nacionalni tim posle 20 godina. Stigao je Italijan Santareli, ali se ništa nije promenilo. Uspeh je ostao kao zaštitni znak odbojkašica Srbije.
„U principu jeste novi selektor, ali je ostalo ono staro od ranije, da kad god je neizvesno tu je Tića (Tijana Bošković) da preokrekrene. U svakom slučaju lepo igraju, tečno ide ta igra. Deluje da devojke uživaju na terenu i da se zabavljaju. Deluje mi da je baš, baš lepa atmsofera. Opet su pokazale da nema izgubljene lopte, izgubljenog seta, izgubljene utakmice. Bile su možda u dve utakmice u situacijama da je neizvesno, pa su preokrenule stvari u svoju korist“, ističe Suzana.
Ćebićeva je pomenula Tijanu Bošković s kojom je bila saigrač i koja je u odbojci, praktično ono što su Leo Mesi i Kristijano Ronaldo u fudbalu. O Tići samo reči hvale.
„Igra fenomenalno. Devojka ima 25 godina. U svakom slučaju vreme je pred njom. Glupo je da kažem da je na vrhuncu karijere, kada je manje više relativno skoro počela da igra. Vanserijski talenat, samo zdravlje da je posluži i sigurna sam da će i u budućnosti dominirati svetskom odbojkom“, jasna je Ćebićeva.
Na pitanje kako vidi svoju naslednicu u nacionalnom timu Teodoru Pušić, koja takođe igra izuzetno zrelo čitav turnir, Ćebićeva je odgovorila:
„Trenirala sam sa njom u Zvezdi. Još tada se videlo se da ima to nešto u sebi, da bude dobar igrač. Dosta dobro igra, sve pohvale za nju. Za mene nije iznenađujuće, ove partije koje pruža, tako da sigurno imamo jednog dobrog libera za budućnost. Definitivno je i ona je sazrela i sad je u tim nekim zrelim igračkim godinama. Ima mirnoću, sve što treba da bude vrhunski libero“, nema dilemu Suzana.
I za kraj smo zatražili da nam objasni tajnu uspeha „dinastije“, s obzirom na to da odbojkašice Srbije punih deset godina konstantno osvajaju medalje na velikim turnirima.
© Foto: FIVBSrbija, odbojka, odbojkašice
Srbija, odbojka, odbojkašice - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
Srbija, odbojka, odbojkašice
„Ne znam kako da definišem to činjenično stanje stvari. Deset godina u kontinuitetu na svakom takmičenju da se uzima medalja. Bez obzira na to koja se ekipa pojavi na turniru, jer ima promena kod nas, očigledno se radi dobro i u mlađim kategorijama. Pre svega dobar oslonac za budućnost. Generalno se dobro radi kroz mlađe kategorije, i kasnije stignu rezultati. Odbojka se definitivno razlikuje sa ostalim sportovima"; rekla je Suzana.
Zamolili smo je da bude konkretnija i da kaže na šta se to tačno odnosi.
„Ne bih sad da zvučim prepotentno, ali nekako bar je to neko moje lično viđenje. Možda i grešim. Ali, u poslednjih nekoliko godina izgubila se priča sporta kroz sport. Uglavnom se sve, nažalost, vrti oko novca. Ima i do toga, mora da voliš to što radiš, posle dođeš i do novca. Generalno sad kad se upoređuje s ostalim sportovima, reprezentatntativno leto u odbojci od maja, juna, pa nekad zna da potraje i do novembra. To je praktično šest meseci. E sad, ostali sportovi. Košarka bude mesec dana, rukomet isto, fudbal... Dotakla sam se i muške strane, i odbojkaši su u istoj koži. Nekako, zna se. Kad se završi sezona, ko je u reprezentaciji. Ovde nema odmora. Deset godina sam bila u reprezentaciji. Nije bilo vremena za odmor, nijednog momenta se nisam pokajala zbog toga. To je bio najlepši deo mog sportskog života. Devojke se zažele rada u reprezentaciji. Drugačija je atmosfera u klubu i reprezentaciji. Konstantno se tu ubacuju neka nova, mlađa lica, prija to osveženje. Mlađe snage su orne za rad, naprave dobru atmosferu, to povuče jedno drugo i funkcioniše godinama", završila je razgovor za Sputnjik Suzana Ćebić koja je tokom reprezentativne karijere osvojila čak 10 medalja na najvećim takmičenjima.
Milena Rašić - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2022
SPORT
Milena Rašić za Sputnjik: „Očekujem eksploziju u finalu i doček na balkonu“
Odbojkašice Brazila - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SPORT
Brazilke čekaju Srbiju!
Danijele Santareli - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
SPORT
„Očekujem dug, dug meč“ – selektor Srbije najavljuje spektakl u finalu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala