Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Albanci sa juga Srbije „kec u rukavu“ Amerike i Prištine za pritisak na Srbiju

Pratite nas
Očigledno je da Vašington ima nameru da da podršku predstavnicima Albanaca sa juga Srbije i da se to pitanje drži visoko na lestvici kao pitanje prava manjina i ljudskih prava, i da u svakom trenutku može da se iskoristi kao novi mehanizam za pritisak na Srbiju.
Ovo je mišljenje Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, povodom sedmodnevnog boravka četvoročlane delegacije političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije u Americi i najave da će se sastati sa predstavnicima američkog Kongresa, Senata i Stejt departmenta.

Novi mehanizam za pritisak

„Jasno je kao dan da je ovaj odlazak političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije u Ameriku usko povezan sa kosovskim pitanjem. Dakle, to je pokušaj internalizacije pitanja juga Srbije sa idejom da se Srbi na KiM tretiraju kao manjina, kao što se Albanci sa juga Srbije tretiraju u Srbiji kao manjina, a da se Priština za njih brine na isti način kao Beograd za Srbe na KiM. Suština je u pokušaju da pitanje juga Srbije poveže s rešavanjem pitanja Kosova i kao takvo naravno da je deo pritiska na Srbiju,“ kaže Milivojević.
Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa, koji je u sedmodnevnom boravku Americi sa četvoročlanom delegacijom predstavnika Albanaca sa juga Srbije o trošku Prištine, poručio je da je „mogućnost da Preševo, Bujanovac i Medveđa budu deo agende SAD izuzetno važna u regionalnim razvoju događaja na Zapadnom Balkanu", kao i da je u toku “preduzimanje strateških koraka“. Milivojević ove Mustafine reči tumači na sledeći način:
„Za Srbiju je otvaranje pitanja centralne Srbije po bilo kom osnovu neprihvatljivo. Kada je reč o Americi i njihovoj politici i strategiji, jasno je da Amerikanci podržavaju tezu o internacionalizaciji juga Srbije i to se vidi i po načinu ko ih je primio i o čemu su razgovarali,“ primećuje naš sagovornik.
Albanska delegacija će se sastati sa Gabrijelom Eskobarom, izaslanikom američke administracije za Zapadni Balkan, što je za Milivojevića samo potvrda da ova poseta nije ni iznenadna, ni slučajna kako se spekuliše.

Pokušaj internacionalizacije pitanja juga Srbije

„Jasno je da će pitanje albanske manjine na jugu Srbije biti iskorišćeno sad ili u budućnosti protiv Beograda. Ne treba zaboraviti da je posle 5. oktobra upravo na jugu Srbije odmah otvoreno pitanje ove teritorije, koje je takođe bilo u funkciji pritiska i testiranja tadašnjih vlasti u Srbiji kako će se ponašati,“ navodi Milivojević.
Podsećanja radi, albanske terorističke grupe sa prvim napadima na policiju na jugu Srbije počele su krajem 1999. godine da bi se tokom 2000. godine ti napadi intenzivirali, čime je otpočela ozbiljna bezbednosna kriza. Ekstremisti su zapravo očekivali da će se ponoviti kosovski scenario, odnosno intervencija NATO-a, ali do toga nije došlo.
Inače, Priština je za ovu posetu Americi albanskih političara izdvojila sumu od 35.000 evra namenjenih za lobiranje za pitanje juga Srbije preko „Albansko-američke građanske lige“, najjače albanske lobi grupe u Americi.
Preševska dolina - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SRBIJA
Priština izdvojila desetine hiljada evra za albanski lobi u Preševu, Medveđi i Bujanovcu
Albanci na protestu u Bujanovcu - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2022
SRBIJA
Savetnik na specijalnom zadatku: Priština preliva tenzije na jug Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala