- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija uvek iskreno težila ka rešavanju svakog konflikta

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPutin na neformalnom sastanku lidera ZND
Putin na neformalnom sastanku lidera ZND - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, povodom sukoba na prostoru ZND, da treba težiti tome da se traži izlaz iz situacije uz maksimalne napore.
On je, između ostalog, pozvao predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i premijera Jermenije Nikolu Pašinjana da održe sastanak u Rusiji.
Putin je poručio da je Rusija uvek iskreno težila ka rešavanju svakog konflikta, uključujući i Nagorno-Karabah.
U tom kontekstu on je rekao da je nekorektna i neprihvatljiva izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o tome da Rusija, navodno, koristi sukob u Nagorno-Karabahu za destabilizaciju južnog Kavkaza.
Kako je dodao, takve izjave pokazuju odsustvo razumevanja samog konflikta. Putin je rekao i da će, možda, o tome još razgovarati sa francuskim predsednikom.
On je pozvao sve lidere ZND da dođu u Sankt Peterburg krajem ove godine.
"Zahvalni smo za podršku ruskoj inicijativi da Sankt Peterburg bude kulturna prestonica za 2023. godinu. Već smo razgovarali o tome da pred Novu godinu u budućoj kulturnoj prestonici održimo neformalan susret. Sa zadovoljstvom vas sve pozivam", rekao je Putin.

Obračun u nacionalnim valutama

Ruski predsednik je rekao i da zemlje ZND preduzimaju energične napore kako bi se prešlo na obračun u nacionalnim valutama.
"Aktivirane su zajedničke aktivnosti u cilju zamene uvoza, jačanju tehnološkog i finansijskog suvereniteta. Konkretno, preduzimaju se energični napori kako bi se prešlo na obračun u nacionalnim valutama između država ZND", rekao je Putin.

Borba protiv nacizma

Predsednik Rusije je predložio da 2025. godina u ZND bude godina u kojoj će se obeležiti 80. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu i borbe protiv nacizma.

"Predlažem da razmotrimo mogućnost da 2025. godinu proglasimo godinom 80. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, ali i godinom mira i jedinstva u borbi protiv nacizma. U uslovima kada neke zemlje pokušavaju da izbrišu iz sećanja podvig naroda SSSR u spasavanju čovečanstva od nacističke kuge poslali bismo jasan signal i poziv na jedinstvo kada je reč o istorijskoj pravdi i borbi protiv nacizma", rekao je on.

U Astani se održava samit Zajednice nezavisnih država. Prvi deo samita je u užem sastavu, prisustvuju samo lideri, a kasnije će im se pridružiti i delegacije.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
RUSIJA
Samit ZND u Astani, učestvovao Putin/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala