- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pregovori Rusije i Turske o gasnom habu — već sledeće nedelje

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Pregovori delegacija Turske i Rusije o uspostavljanju gasnog haba, koji je predložio ruski predsednik Vladimir Putin, počeće sledeće nedelje, a lokacija pregovora biće određena ubrzo, navodi za Sputnjik diplomatski izvor iz Ankare.
Izvor dodaje da će ruskom lideru i lideru Turske Redžepu Tajipu Erdoganu koji lično kontrolišu proces, biti dostavljen detaljan izveštaj o rezultatima pregovora.
Prema njegovim rečima, zbog toga se očekuje da dvojica lidera nastave komunikaciju telefonom.
Juče je i direktor ruskog gasnog koncerna „Gasprom“ Aleksej Miler izjavio da će dijalog Moskve i Ankare o predlogu Rusije da se uspostavi gasno čvorište u Turskoj početi bukvalno već sledeće sedmice.
Ruski lider je turskog kolegu informisao o ideji uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, o kojoj je bilo reči na dvodnevnom skupu „Ruska energetska nedelja" u Moskvi.
Putin je tokom jučerašnjeg sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.

Moguć produžetak „prehrambenog sporazuma“

Isti izvor je naveo i da se vode pregovori o produženju roka važenja „prehrambenog sporazuma “ i da postoji nada u konsenzus.
„Prehrambeni sporazum “ ističe 19. novembra.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
EKONOMIJA
Novi Putinov potez koji bi mogao potpuno da preokrene svetski energetski rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala