- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Partizanov delegat sudio Maradoni u Italiji 1990: „Šutirali su vrata, zvali mafiju“

© AFP 2023 / STAFFDetalj sa finalnog meča iz 1990. godine
Detalj sa finalnog meča iz 1990. godine - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Partizan je u četvrtak uveče nadigrao Keln sa 2:0 u Ligi konferencije, a delegat Uefe na ovoj utakmici odigranoj u Humskoj bio je Poljak Mihal Listkijevič. Radi se o bivšem sudiji koji je čak delio pravdu na polufinalnoj i finalnoj utakmici Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. I mogao je da vidi uživo dva lica Dijega Maradone.
Prvo lice - ono lošije.
Argentina je igrala finale protiv Nemačke i nije se domogla titule prvaka sveta, što je Argentincima jako teško palo.
„Svakako najvažnija utakmica koju sam ikada sudio Dijegu kao pomoćni sudija bilo je finale Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine. Argentina je tada izgubila od Nemačke i moram da priznam da je ekipa bila veoma nervozna posle ovog meča. Argentinski tim je šutirao vrata, tu je bilo malo rušenja po svlačionici. Imali su velike zamerke na sudiju, zvali su mafiju, ali radilo se o glavnom sudiji, koji je bio iz Meksika“, prisetio se nedavno Listkijevič za poljski Sportovifakti.
Drugo lice, ono koje smo svi mnogo više voleli, Maradonaje pokazao posle polufinala i pobede nad Italijom.
„Ipak, najemotivniji meč bilo je polufinale, odigrano u Napulju, a poznato je da je Maradona tamo bio Bog. Sećam se onog velikog transparenta na pola stadiona: „Dijego, volimo te, ali Italija mora da pobedi danas“. Neobične emocije, penali, pobedila Argentina na kraju. Maradona je divljao posle ovog meča. Čak me je i zagrlio na putu do svlačionice. Kada je izlazio sa terena bio je veoma emotivan, ljubio je i grlio sve na svom putu. Nekako sam se našao na mestu kroz koje je prolazio, pa je i mene zagrlio. Takav je bio čovek, pun emocija“, prisetio se Poljak.
Zanimljivo je da su se Listkijevič i Maradona ponovo sreli na Svetskom prvenstvu 2010. godine.
„Da, bilo je to 2010. godine, na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, gde sam već bio delegat, a Dijego je tamo došao kao selektor Argentine. Želeo sam da mi potpiše dres njihove reprezentacije. Pokazao sam mu našu zajedničku fotografiju sa finala u Italiji 1990. Nije mu se mnogo dopalo. Našalio se i rekao mi je da igledam kao da imam pet kilograma više od tada, a on 50. Na kraju, potpisao je i Mesi, pa mogu da kažem da zahvaljujući Maradoni imam neobičan suvenir - potpisan je dres argentinskog tima sa Leom i Dijegom", objasnio je Poljak.
Gledao je Maradonu, gledao je i Partizan. Naravno, daleko je to od majstorstva kakvo je posedovao čuveni Argentinac, ali...
Svakako je imao šta da vidi.
Rade Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Podkast
Rade Bogdanović: Kulibali – drvo javorovo | Miljanov korner
Trener crno-belih Gordan Petrić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SPORT
Petrić: Poenta je – opustiti igrače
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala