- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Odloženo pripremno ročište za suđenje hrvatskim pilotima za zločine u „Oluji“

Pratite nas
Pripremno ročište pred početak suđenja četvorici oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policijskoj akciji "Oluja" u Specijalnom sudu u Beogradu odloženo je za 16. novembar.
Ročište je odloženo, jer srpsko Ministarstvo pravde Sudu nije dostavilo dokaz kada je Ministarstvo pravde Hrvatske primilo Zamolnicu za uručenje poziva za pripremno ročište, kaže za Sputnjik punomoćnik oštećenih Dušan Bratić.
Na pripremnom ročištu, koje je zatvoreno za javnost, treba da se pročita optužnica i da se predstave dokazi tužilaštva i odbrane.
Optuženima se sudi u odsustvu, jer nisu dostupni pravosudnim organima Srbije.
„Ovo je postupak za zločin koji je paradigma genocida prema Srpskom narodu u Hrvatskoj, počev od 1045. godine , a ovo je zaključni čin, poslednja faza tog genocida. Zločin za koji se danas sudi je metafora svega. Ovo je prilika da se previju rane, presudom i moralnom osudom društva. Ovo je postupak u kojem će se duhovi ubijenih konačno umiriti, a duše preživelih stradalnika uspokojiti. Samo tako možemo ići ka pomirenju, odnosno suživotu, za pomirenje, o tom potom“, rekao je Bratić.
Nakon pripremnom ročišta sud će zakazati glavni pretres. Potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.
Hrvatski avioni na proslavi akcije Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
SRBIJA
Otkrivamo zašto je velika nervoza u Hrvatskoj: Dokazi o „Petrovačkoj cesti“ pokazuju jezivu istinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala