- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: Poljska provocira Ameriku da upotrebi nuklearno oružje

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Poljska glavni inicijator upotrebe nuklearnog oružja, te da ona provocira SAD na akcije.

„Znate ko je glavni inicijator koji računa na primenu nuklearnog oružja? Ne možete da se dosetite? Ja ću vam reći. Poljska. Ona provocira vas – SAD – na neke postupke u pogledu nuklearnog oružja. Ne nasedajte na taj trik. Vi ste velika tehnološka zemlja, ne treba igrati kako sviraju pomahnitali političari“, rekao je Lukašenko u intervjuu za američku televiziju „En-Bi-Si“, prenela je agencija „Belta“.

On je posavetovao da nuklearno oružje ostane tamo gde i do sad – u skladištima.

„Ako se nuklearno oružje samo pomeri, recimo, u Poljsku – uslediće lančana reakcija. Sa druge strane će uslediti recipročni koraci. Stoga to ne treba preduzimati. Treba se smiriti i sesti za pregovarački sto“, rekao je Lukašenko.

Upitan da li postoji verovatnoća da ruski predsednik Vladimir Putin odluči da upotrebi nuklearno oružje, Lukašenko je istakao da ni predsednik Putin ni rusko rukovodstvo nikada nije postavilo cilj da u Ukrajini upotrebi nuklearno oružje, te da za tim nema potrebe.
„Rusija je jasno predočila svoj stav: ne daj Bože da dođe do napada na teritoriju Rusije, u tom slučaju Rusija u slučaju potrebe može da upotrebi sve vrste oružja“, precizirao je beloruski lider.
On je istakao da Rusija ima najsavremenije vrste naoružanja, te da će se snaći u Ukrajini i bez nuklearnog oružja.

„Pre nekoliko dana kada je Rusija visoko preciznim oružjem izvela napade na Ukrajinu kao odgovor na Krimski most, primetili ste da je to sila. I to dosta dobra. Ali to nije sve. Sigurno znam da Rusija ima najsavremenije vrste oružja. I ne treba nuklearno oružje. Rusija će uspeti i bez nuklearnog oružja“, kazao je Lukašenko.

Istovremeno je skrenuo pažnju na to da su lideri pojedinih nuklearnih država počeli da govore na temu nuklearnog oružja.
„Prema mom mišljenju, počeli su da se hvataju za tu temu u Velikoj Britaniji, Makron. Ni u kom slučaju ne treba čak ni da se priča na tu temu. Ako samo jedna država upotrebi nuklearno oružje, to će biti kraj planete, jer će to izazvati lančanu reakciju. U Rusiji to odlično znaju. I niko, još jednom ponavljam, to sigurno znam, niko ne postavlja sebi za cilj da upotrebi nuklearno oružje“, rekao je Lukašenko.
Predsednik Rusije Vladimir Putin u Kazahastanu - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Nadam se da NATO ima dovoljno pameti da ne pokrene globalnu katastrofu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala