- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Koliko megapiksela ima ljudsko oko?

CC0 / Piksabej / Ljudsko oko
Ljudsko oko - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Prema naučniku i fotografu dr Rodžeru Klarku, rezolucija ljudskog oka je 576 megapiksela. To je ogromno ako uporedite sa 12 megapiksela kamere „ajfona 7“. Ali šta ovo zapravo znači? Da li je ljudsko oko zaista analogno kameri?
Rezolucija od 576 megapiksela znači da biste morali da upakujete 576 miliona piksela u oblast veličine vašeg vidnog polja da biste napravili ekran sa slikom tako oštrom i jasnom da ne možete da razlikujete pojedinačne piksele.
Da bi došao do tog broja, dr Klark je pretpostavio optimalnu oštrinu vida, odnosno da vaše oči šaraju po vidnom polju. Ali u jednom momentu, rezolucija pada na delić toga: oko 5–15 megapiksela.
To je zato što oči imaju mnogo mana koje kamera ne prihvata. Prizore u visokoj rezoluciji vidimo samo na vrlo malom prostoru i to u centru vidnog polja, nazvanog fovea. Imamo i mrtav ugao gde se optički živac susreće sa mrežnjačom. Pomerate oči po prizoru ne samo da biste sakupili više informacija, već da biste ispravili ove nesavršenosti u svom vizuelnom sistemu, piše portal „Diskaveri“.

Pogrešno pitanje u naslovu

Međutim, rezolucija vaših očiju ne može se izmeriti na ovaj način. Zaista, međutim, megapiksela rezolucija vaših očiju je pogrešno pitanje. Oko nije sočivo kamere kojim pravite snimke da biste ih sačuvali u memoriji. On je više kao detektiv koji prikuplja tragove iz vašeg okruženja, a zatim ih vraća u mozak kako bi se spojili delovi i formirala potpuna slika. Svakako postoji rezolucija ekrana pri kojoj naše oči više ne mogu da razlikuju piksele, ali kada je u pitanju naše svakodnevno vizuelno iskustvo, poređenje sa megapikselima je previše jednostavno.
Buka - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici otkrili kako buka utiče na zdravlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala