- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Važno što je patrijarh Porfirije ustoličen na svetom mestu - Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović, Milorad Dodik i srpski patrijarh Porfirije
Željka Cvijanović, Milorad Dodik i  srpski patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je patrijarhu srpskom Porfiriju ustoličenje u drevni tron srpskih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji.
"Vaša svetosti, ovim putem želim Vama i svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u ime srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH da uputim čestitku i prenesem radost zbog ustoličenja u drevni tron srpskih patrijarha u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji", naveo je Dodik u čestitiki objavljenoj na društvenim mrežama.
Dodik je istakao da celi srpski narod i celi pravoslavni svijet danas kliče: "Aksios!", potvrđujući da je Njegova svetost patrijarh Porfirije dostojan trona Svetog Save.
"Ovim činom stali ste u red naših svetih patrijarha koji su ustoličeni na Kosovu i Metohiji, time potvrđujući važan kontinuitet srpskog pravoslavnog naroda na Kosovu i Metohiji, a činom ustoličenja potvrđena je punoća Srpske pravoslavne crkve, što je posebno važno za očuvanje srpskog duhovnog i kulturnog identiteta u južnoj srpskoj pokrajini, ali i širom sveta", naglasio je Dodik.
On je naglasio da je u današnje teško vreme ovozemaljskih iskušenja, pritisaka na srpski narod da odstupi od svog identiteta, posebno važno da je ustoličenje obavljeno baš na tom svetom mestu, na Kosovu i Metohiji, koji su, kako je i sam patrijarh rekao, srpsko ime i prezime.
Dodao je da je patrijarška služba Njegove svetosti ovim činom upisana u večnost, utkana u istoriju i vezana za nebo.
"Tron u koji ste danas i zvanično seli nosi i veliku odgovornost. Krst koji nosite je težak, ali srpski narod u Republici Srpskoj i širom sveta veruje da ćete brod Srpske pravoslavne crkve nastaviti da vodite mudro kao do sada, da ćete nastaviti pronositi reči ljubavi, međusobnog uvažavanja i da šaljete poruke mira i pomirenja", naveo je Dodik.
Dodik je u lično ime, ali i u ime celog srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, poželio patrijarhu Porfiriju mnogo zdravlja, snage da se odupre iskušenjima i pritiscima i mudrosti da nastavi put svojih svetih prethodnika.
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
SRBIJA
Patrijarh Porfirije uputio poruku Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala