- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki mediji: Maskova kompanija traži od Pentagona da plati korišćenje „Starlinka“ u Ukrajini

CC0 / Pixabay / Satelit
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2022
Pratite nas
Kompanija „Spejs Iks“, koja je u vlasništvu Ilona Maska, zatražila je od američke vojske da preuzme troškove finansiranja korišćenja sistema „Starlink“ u Ukrajini, navodeći da ne može više sama da plaća te usluge, objavio je „Si-En-En“, pozivajući se na dokument kompanije.
U pismu, upućenom prošlog meseca Pentagonu, „Spejs Iks“ je zatražio od vlade da počne da finansira usluge „Starlinka“ u Ukrajini, tvrdeći da će troškovi do kraja godine iznositi više od 120 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara u narednih 12 meseci.
„Nismo u mogućnosti da dalje doniramo dodatne terminale Ukrajini ili finansiramo postojeće“, stoji u pismu.
„Spejsiks“ je donirao oko 20.000 „Starlink“ satelitskih jedinica Ukrajini od pokretanje ruske specijalne vojne operacije krajem februara, a Kijev je od Maksove kompanije tražio još nekoliko hiljada dodatnih terminala.
Iako „Spejs Iks“ pokriva veći deo usluga satelitske komunikacije u Ukrajini, pismo upućeno Pentagonu ukazuje da su i druge strane podnele deo troškova, a među kojima američka, britanska i poljska vlada, kao i nevladine organizacije, preneo je RT.
Ranije je član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, pozivajući se na nekoliko izvora saopštio da je sistem „Starlink“ koji koriste ukrajinski vojnici - otkazao.
Prošle nedelje je izdanje „Fajnenšel Tajms“ izvestilo o prekidima u radu internet sistema „Starlink“ u Ukrajini. Prema pisanju izdanja, poslednjih nekoliko nedelja, neki prekidi u radu opreme doveli su do „katastrofalnih problema u vezama“.
Zašto od Ilona Maska stižu mirovne inicijative, kako u vezi s Rusijom i Ukrajinom tako i u vezi sa Kinom i Tajvanom, analizirali smo u emisiji „Novi Sputnjik poredak“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala