- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador upozorava: Evropskoj uniji preti ponavljanje „jugoslovenskog scenarija“

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaLogo EU na zgradi sedišta Evropske komisije u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Evropskoj uniji preti ponavljanje scenarija jugoslovenskih ratova zbog nekontrolisane trgovine oružjem na crnom tržištu, što je povezano sa intenzivnim isporukama naoružanja Ukrajini, piše ruski ambasador u Austriji Dmitrij Ljubinski u članku za list „Ekspres“.
„Već dugi niz meseci Evropska unija i njene zemlje-članice isporučuju Ukrajini ogromnu masu naoružanja, uprkos sopstvenim i važećim međunarodnim standardima za kontrolu izvoza. Oružje, koje je namenjeno Ukrajini (uključujući prenosive protivvazduhoplovne sisteme i protivtenkovske vođene rakete), uz toleranciju države, masovno završava na crnom tržištu“, ističe ruski ambasador.
Prema njegovim rečima, to oružje se može naći u rukama terorista i kriminalaca u različitim delovima sveta.
„Postoji rizik od bukvalnog ponavljanja scenarija jugoslovenskih ratova, kada je sva Evropa bila preplavljena ilegalnim vatrenim oružjem sa Zapadnog Balkana. Kriminalni odjeci tih ratova ovde se do danas osećaju“, dodao je Ljubinski, podsetivši da se u medijima sve češće pojavljuju vesti o konfiskovanju „ukrajinskog oružja“ u EU, uključujući Austriju.
Ambasador napominje da se Kijevu isporučuje oružje i „pomoću sredstava takozvanog vanbudžetskog 'Evropskog fonda mira' koji je već u te svrhe izdvojio 2,6 milijardi evra“.
Istovremeno, Evropska unija „pažljivo prećutkuje istinu o rizicima koje takvo 'obezbeđivanje mira' nosi po bezbednost njenih građana“, dodaje Ljubinski.
Prema njegovim rečima, vojna tehnika koja se iz EU isporučuje Kijevu, uključujući teško oružje dugog dometa, „kijevski režim koristi za bezobzirno granatiranje gradova i sela, stambenih i društvenih objekata, civilne i transportne infrastrukture, usled čega ginu nevini ljudi, stari, žene i deca“.
„Samo zapadna antikremljevska propaganda ćuti o tome“, zaključio je ruski ambasador.
Mateuš Moravjecki - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
RUSIJA
Premijer Poljske: Neke članice EU su za to da Ukrajina položi oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala