- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska pravoslavna crkva prisajedinila Rovenjkovsku eparhiju u LNR

© Sputnik / Sergei Pyatakov / Uđi u bazu fotografijaPatriarh Moskovskiй i vseя Rusi Kirill vo vremя prazdničnogo pashalьnogo bogosluženiя v hrame Hrista Spasitelя v Moskve
Patriarh Moskovskiй i vseя Rusi Kirill vo vremя prazdničnogo pashalьnogo bogosluženiя v hrame Hrista Spasitelя v Moskve - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva prisajedinila je Rovenjkovsku eparhiju Ukrajinske pravoslavne crkve koja se nalazi na teritoriji LNR, saopštio je predsednik Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa javnošću Vladimir Legojda.
„Kao odgovor na obraćanje arhiepiskopa rovenjkovskog i sverdlovskog Arkadija, na osnovu potrebe da se održavaju efikasne kanonske i administrativne veze sa centralnom crkvenom vlašću radi uspešnog toka crkvenog života u Rovenjkovskoj eparhiji i uzimajući u obzir praktičnu nemogućnost redovne komunikacije te eparhije sa Kijevskom mitropolijom, članovi Svetog sinoda su nakon diskusije doneli odluku da Rovenjkovska eparhija uđe u kanonsko jedinstvo i da administrativno bude potčinjena patrijarhu moskovskom i sve Rusije i Svetom sinodu Ruske pravoslavne crkve“, saopštio je Legojda.
Ranije je Sveti sinod RPC formirao međuresornu radnu grupu za koordinaciju pomoći eparhijama Donbasa.
Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve je 27. maja objavio samostalnost i nezavisnost. Međutim, u skladu sa poveljom UPC, njoj je samostalnost i nezavisnost data od strane Arhijerijskog sabora Ruske pravoslavne crkve još u oktobru 1990. godine.
Tada je patrijarh Moskovski i cele Rusije Aleksije II blagoslovio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i rekao da će ona biti nezavisna u svojoj upravi.
Zasedanje Sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
RUSIJA
Eparhije Krima prešle pod nadležnost moskovske patrijaršije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala