- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Eparhije Krima prešle pod nadležnost moskovske patrijaršije

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Sinoda Ruske pravoslavne crkve
Zasedanje Sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
Pratite nas
Sinod Ruske pravoslavne crkve primio je Krimsku eparhiju Ukrajinske pravoslavne crkve pod direktnu nadležnost Moskovske patrijaršije, odlučio je Sinod RPC kojim predsedava patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

„S obzirom na praktičnu nemogućnost redovnog opštenja između ovih eparhija i Kijevske mitropolije, primiti Džankojsku, Simferopoljsku i Feodosijsku eparhiju pod direktnu kanonsku i administrativnu nadležnost patrijarhu moskovskom i cele Rusije i Svetom sinodu Ruske pravoslavne crkve“, navodi se u saopštenju Sinoda.

Istovremeno se objašnjava da su zahtev za prelazak pod neposrednu nadležnost uputili episkopi Džankojske, Simferopoljske i Feodosijske eparhije.
Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve, u čijem sastavu su eparhije Krima, dao je 27. maja eparhijskim episkopima pravo da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz nadležnosti Sinoda ili poglavara UPC.
Današnji Sinod u Moskvi odlučio je da se na teritoriji Krima formira Krimska mitropolija u sastavu Džankojske, Simferopoljske i Feodosijske eparhije. Za poglavara Krimske mitropolije postavljen je mitropolit simferopoljski i krimski Lazar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala