- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Parlamentarna skupština Saveta Evrope optužila Rusiju za „terorizam”

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaParlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope  - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) u saopštenju usvojenom u četvrtak u Strazburu o sukobu u Ukrajini optužili su Rusiju za „terorizam”, navodi se u tekstu rezolucije, objavljenom na sajtu Skupštine.

Od 612 poslanika koji su u sastavu Skupštine, glasanju je prisustvovalo samo 100. Za unošenje amandmana, u kome se Rusija naziva „terorističkim režimom“, glasalo je 99 poslanika, dok je jedan bio uzdržan.

Saopštenja PSSE, koja predstavlja konsultativnu strukturu, nisu obavezujuća.
Autori rezolucije pozvali su zemlje-članice organizacije da „vrše maksimalan pritisak na Rusiju“. Takođe su preporučili da se „pruži finansijska podrška za obnovu Ukrajine“.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u obraćanju putem video-linka apelovao na PSSE da postane prva organizacija u svetu koja će proglasiti Rusiju za „terorističku državu“. Amandman, koji sadrži tu optužbu, uključen je u tekst rezolucije na insistiranje osam poslanika, pre svega ukrajinskih i baltičkih.
Kako je rekao u junu šef Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki, Rusija više nije članica Saveta Evrope pa, prema tome, ni Parlamentarne skupštine. On je istakao da „rusofobske odluke i rezolucije PSSE nemaju apsolutno nikakvog značaja za Rusiju“.
Krimski most oštećen u eksploziji - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
RUSIJA
Moskva: Incident na Krimskom mostu potvrđuje da je Ukrajina teroristička država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala