- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva uputila demarš Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj zbog istrage o "Severnim tokovima"

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo je demarš ambasadorima Nemačke, Danske i Švedske zbog istrage koju vode u vezi sa diverzijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.
„Ako Rusiji ne dozvole pristup istražnim radnjama u vezi sa eksplozijama na ‘Severnim tokovima’, to onda znači da Nemačka, Danska i Švedska pokrivaju izvršioce terorističkih napada“, rekli su u ruskom Ministarstvu.
Rusija, kako se navodi, neće priznati nikakve pseudorezultate istraga ukoliko u njoj ne budu učestvovali ruski stručnjaci.
Ministarstvo je, takođe, skrenulo pažnju da ima informacija o tome da druge države, među kojima su i SAD, učestvuju u istrazi.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Luka „Mukran“ logistički centar „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Evropljani će tek shvatiti kolika je šteta od prekida rada „Severnih tokova“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala