- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lukašenko: Nastupilo je vreme Azije, važno je ne propustiti ga

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Nastupilo je vreme Azije, važno je to vreme ne propustiti, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
„Može se reći da je nastupilo vreme Azije. I vrlo je važno ne propustiti to vreme“, rekao je Lukašenko nastupajući na Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji (SSPA), koji se održava u Astani.
Prema njegovim rečima, ako se ima u vidu premeštanje središta globalne politike i ekonomije u Aziju, dinamičnog razvoja transkontinentalnih ekonomskih veza, panevropskih infrastrukturnih i logističkih projekata, nikada nije bilo aktuelnije dalje širenje dijaloga i saradnje država SSPA.
„Kakva će biti konstrukcija novog svetskog poretka, gde će se oformiti novi polovi svetske politike i kakav će biti budući balans snaga, u mnogome zavisi i od naše kolektivne volje i političke odgovornosti. Danas je sve to važno kao nikada ranije, jer je reč o budućnosti naše dece i unuka“, rekao je beloruski predsednik.
Lukašenko je dodao da veruje da će Samit za saradnju i izgradnju poverenja u Aziji odigrati važnu ulogu u procesu usvajanja odgovornih odluka, koje će omogućiti stvaranje mirne, predvidive budućnosti.
„Belorusija je spremna da priđe tom ozbiljnom poslu kako politički, tako i ekonomski“, rekao je Lukašenko i naglasio da Minsk Aziju vidi kao jednog od prioritetnih spoljnopolitičkih partnera.
Prema njegovoj oceni, sistem obuzdavanja i stvaranja protivteže u evropskom regionu puca po šavovima i propada.
„Širenje saradnje ODKB-a (Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti), ŠOS-a (Šangajske organizacije za saradnju) i SSPA može da položi moćan temelj kako za uspešan razvoj evroazijskog prostora, tako i za bezbednost država koje učestvuju u tim organizacijama. Možemo da postanemo dobar primer saradnje za evropski region, u kojem sistem obuzdavanja i protivteže, stvoren devedesetih godina prošlog veka, puca po šavovima i propada“, rekao je Lukašenko.
Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji je međudržavni forum koji je ustanovljen na inicijativu Kazahstana 1992. godine. Njegova delatnost je usmerena na stvaranje uslova za dijalog, donošenje odluka i realizaciju mera u oblasti zaštite bezbednosti u Aziji. Uz Kuvajt, koji se Samitu priključio ove godine, na forumu učestvuje 28 država koje obuhvataju oko 90 odsto teritorije i stanovništva Azije. Još osam zemalja, uključujući Belorusiju, kao i pet međunarodnih organizacija, među kojima su i Ujedinjene nacije, imaju status posmatrača.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SVET
Erdogan: Svetu je potreban nov sistem globalne bezbednosti
Šesti samit o saradnji i merama poverenja u Aziji - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Putin: U svetu se dešavaju ozbiljne promene, Azija počinje da igra ključnu ulogu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala