- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Svetu je potreban nov sistem globalne bezbednosti

© AP Photo / Turkish Presidency Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Arhitektura sistema globalne bezbednosti mora se ponovo izgraditi, svet predstavlja više od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, izjavio je turski lider Redžep Tajip Erdogan na Šestom Samitu o saradnji i merama poverenja u Aziji.

„Smatramo da arhitektura globalne bezbednosti mora biti ponovo izgrađena na osnovu novog stanovišta koje je pravednije i ravnopravnije“, istakao je Erdogan na Samitu koji se održava u Astani.

Prema njegovim rečima, Turska je poslednjih godina mnogo puta saopštavala da svet čini više od pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Bez dijaloga u međunarodnim odnosima

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev na Samitu je izjavio je da se nove geopolitičke realije negativno odražavaju na stabilnost cele Azije, ometaju napore za produbljivanje ekonomske integracije.
Uzbekistanski predsednik je ocenio da je primetno nezabeležno odsustvo dijaloga i poverenja, kao i rastuća neizvesnost u međunarodnim odnosima.

„Sve to podriva temelje multilateralne saradnje, provocira eskalaciju sukoba i vodi do sistemskih promašaja u svetskoj ekonomiji“, dodao je Mirzijojev.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju učesnicima Samita u Astani poručio da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija. On je pozvao zemlje Azije da aktivnije sarađuju sa međunarodnom bankom podataka u cilju suprotstavljanja terorizmu.
U glavnom gradu Kazahstana, Astani, od 13-14. oktobra održava se 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji. Samit je međunarodni forum koji objedinjuje države azijskog kontinenta u cilju jačanja saradnje radi obezbeđivanja mira, bezbednosti i stabilnosti u Aziji.
Trenutno, u sastav Samita ulazi 27 članica država, dok status posmatrača ima 9 država.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Erdogan: Cilj Turske je što skorije primirje u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala