- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kako „protektorat“ može da bude kandidat za EU – čime je to BiH zaslužila

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertSamit u Briselu
Samit u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Dobijanje statusa kandidata za BiH za prijem u EU i opstanak funkcije tzv. visokog predstavnika je, pravno gledano, nespojivo, kaže dr Radomir Lukić, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu .
Lukić dodaje da ga sve ovo podseća na veoma brz prijem Rumunije i Bugarske u Evropsku uniju, kad je trebalo izaći na Crno more, i misli da se u ovoj evropskoj krizi dešava nešto slično sa BiH.

Visoki predstavnik bez posla?

„Namera je da EU popuni bilo koju prazninu koja bi mogla da ima drugačije shvatanje od nje u ovoj evropskoj geopolitičkoj borbi. BiH nije suverena i samostalna država, i tretira se kao protektorat ili kao „država u rađanju“, što nisu preporuke za dobijanje statusa kandidata za članstvu EU", ističe naš sagovornik.
Kako objašnjava, postojanje jednog organa (OHR) koji je protivan narodnom suverenitetu i političkoj samostalnosti jedne države mora biti protivan i svim uslovima evropske tekovine da bi BiH bila primljena kao samostalna, nezavisna država u EU.
„Međutim, s druge strane, pitanje je kakve države treba da budu u EU i koliko treba da se odreknu svog suvereniteta da bi mogle biti njene članice. Ali kako god da okrenete, sa tzv. visokim predstavnikom BiH nije samostalna država, jer on je njen i ustavotvorac i zakonodavac a ne narod kroz svoje narodne predstavnike,“ ističe Lukić.

BiH ne ispunjava uslove

U konačnom ishodu, dakle, kandidatura BiH za prijem u EU uz funkciju tzv. visokog predstavnika u BiH nije spojiva opcija.
„Jer sa tzv. visokim predstavnikom koji ima ovlašćenje da obavlja sudsku funkciju, upravnu, zakonodavnu pa na kraju i ustavnu funkciju u entitetima ne može biti govora o jednoj zreloj, samostalnoj, politički nezavisnoj i suverenoj državi,“ zaključak je Lukića.
Ipak, iako bi, prema njegovim rečima, funkcija visokog predstavnika i Kancelarije OHR sada trebalo da bude faktički ugašena, ne misli da će do toga doći.
„To je kontradiktornost sama po sebi, i na razuman i logičan način ne može se nikako raščlaniti, a da se dođe do logički ispravnog zaključka,“ uveren je Lukić.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
REGION
Dodik: Verujem da je kandidatski status za BiH kraj međunarodnog intervencionizma
Kako kaže, i pored kontradiktornosti i nespojivosti Kancelarije OHR-a i tzv. visokog predstavnika sa kandidaturom BiH za EU, ta kancelarija neće biti ugašena, jer je i dalje potrebna Bošnjacima ali i Hrvatima.
Evropska komisija preporučila je u sredu Savetu EU da Bosni i Hercegovini dodeli status zemlje kandidata za članstvo u Uniji, što je potvrdio komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji prilikom predstavljanja prezentacije Paketa proširenja Unije u Komitetu za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu.

Šta EU očekuje od BiH

Varhelji je nabrojao korake koje Unija očekuje od Bosne i Hercegovine, a to je 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine u svom mišljenju za ovu zemlju.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao da je preporuka Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodeli kandidatski status dugo očekivan korak. On se zahvalio visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju na razumevanju i „odlučnom trudu“ koji su pokazali tokom ovog procesa, i dodao da veruje da je ovo i kraj međunarodnog intervencionima u BiH, kao i da je kandidatski status povezan sa ukidanjem i funkcije visokog predstavnika.
Podsećanja radi, za ukidanje OHR-a u BiH su 2008. godine postavljena su 5+2 uslova i cilja, među kojima su raspodela imovine između države i drugih nivoa vlasti, rešenje za vojnu imovinu, sprovođenje konačne odluke za distrikt Brčko, fiskalna održivost BiH, te vladavina prava.
Ujedno to su bili i uslovi za sticanje kandidata za članstvo u EU, a kojom je nastavljena saradnja na sprovođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o prijavi BiH za članstvo u EU.
Samit u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
REGION
BiH dobila preporuku za status kandidata u EU
Ujka Sem  - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
REGION
Zapadni „imperator“ nezakonito gazi Dodikovu pobedu: Ulazi se u opasnu zonu u kojoj je – sve moguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala