- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zapadni „imperator“ nezakonito gazi Dodikovu pobedu: Ulazi se u opasnu zonu u kojoj je – sve moguće

CC0 / Pixabay / Ujka Sem
Ujka Sem  - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Odluka o ponovnom brojanju glasova za predsednika Republike Srpske je nezakonita, iza nje stoji Zapad, a cilj ujudurme je da se Milorad Dodik eliminiše zbog stava o događajima u Ukrajini. Pošto opozicija koristi vanpravna sredstva, njemu takođe ostaje da ih koristi i njegovi birači, dok se prekraja njihova volja, sigurno neće sedeti skrštenih ruku.
Ovako za Sputnjik odluku Centralne izborne komisije BiH da se ponovo broje glasovi za predsednika Republike Srpske komentariše prof dr Radomir Lukić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Kako komentarišete odluku CIK-a da se glasovi ponovo broje, na osnovu čega je doneta?
Dva člana Izbornog zakona jasno, nedvosmisleno govore da izborna komisija krši izborni zakon. Kao prvo, ona može da donese odluku da se glasovi, umesto na biračkim mestima broje u jednom ili više centara, ali takvu odluku može da donese isključivo pre sprovođenja izbora, a ne u toku izbora ili posle. Drugo, prigovori i žalbe se komisiji mogu prilagati, ali tek pošto ona proglasi rezultate, tek u tom slučaju može se odrediti ponovno brojanje glasova. Međutim, da bi se uopšte došlo do ponovnog brojana, zahtev mora da bude jasno i veoma obimno obrazložen, da se kaže na kojim biračkim mestima je došlo do nepravilnosti, koji su zakonske odredbe povređene. To nismo čuli, a možda nikada ni nećemo.
Kako komentarišete ponašanje opozicije, odmah su proglasili pobedu, a zatim izašli na ulicu, jer sumnjaju u regularnost izbora, ubeđeni su u pobedu Jelene Trivić, bez obzira na veliku razliku u broju glasova u korist Dodika?
Sve nalikuje igrokazu, performansu kome su skloni neki od vodećih ljudi Partije demokratskog progresa. Oni su na bazi, kako kažu, „reprezentativnog uzorka“, proglasili pobedu Trivićeve, ali nikada nisu rekli koji je to uzorak i ko ga je obradio, ko je odabrao taj uzorak. Proglašenje pobede je bilo preuranjeno, ali ako pogledate šta se kasnije događalo, shvatamo da nije, već da je sasvim sigurno bilo i planirano. U njihovim glavama i u glavama njihovih stranih mentora bio je pripremljen scenario, sve je bilo režirano. U krajnjem slučaju, Dodik je nadmašio gospođu Trivić za 30 hiljada glasova, nivo raspoloženja biračkog tela je jasan. Takva razlika ne može da bude pokradena.
Ambasade SAD-a i Velike Britanije u BiH, Delegacija EU i Misija OEBS-a zajedničkim saopštenjem pozdravljaju odluku CIK da istraži prijave o neregularnostima, kako to komentarišete?
To su isprazne fraze i formule onih koji ne poštuju vladavinu prava, za njih je vladavina prava sadržana u njima samima, nema principe i pravila. Oni sami su svojom ličnošću vladavina prava, kao u Starom Rimu, šta imperator poželi to postaje zakon. Vladavina prava je prisutna samo ako se ostvari ono što oni požele. Izborni zakon jasno kaže da ga izborna komisija formalno krši. Ako su stali iza toga, onda je sasvim jasno ko su autori ove ujudurme i kakav je njihov krajnji cilj. Iza velikih reči i fraza o izbornim prevarama zapravo stoji čisto, golo nasilje onih koji su uvereni da ovde mogu da rade šta god im padne na pamet.
© Sputnik / Milica MarkovićMilorad Dodik i Željka Cvijanović u izbornom štabu SNSD
Milorad Dodik i Željka Cvijanović u izbornom štabu SNSD - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Milorad Dodik i Željka Cvijanović u izbornom štabu SNSD
Da li ova situacija otvara priču za neku novu režiju, možda za nešto što bi moglo da se nazove pokušajem puča, s obzirom da verujete da je cilj rušenje Dodika?
Sasvim je sigurno da se ovo ne dešava bez ranije napisanog scenarija u kome na kraju gospođa Trivić treba da postane predsednik Republike Srpske i da mešetari izborom vlade. Ako se to desi, ubeđen sam da Republika Srpska neće biti mirna. Bilo bi dobro da ove ambasade i međunarodna tela malo stanu, da prestanu da dele lekcije i da nas uništavaju. Mi smo zreo narod koji zna za demokratiju. Njihovo dociranje ne vodi ničemu, osim novom sukobu s njima. To je slučaj i sa Srbijom kojoj se žestoko preti teškom izolacijom, dušegupkom u kojoj Srbi i drugi stanovnici treba da se podave, samo zato što imaju drugačiji stav o ponašanju Zapada prema Rusiji, a preko Ukrajine.
Pojedini stručnjaci upozoravaju i na eventualni Majdan u BiH, jer Zapad očigledno ne odustaje od namere da destabilizuje Republiku Srpsku, šta bi još moglo da se desi, a da nas iznenadi?
Vreće sa glasačkim listićima nisu više, kako mi pravnici kažemo, u aprehenziji, u neposrednom držanju biračkih odbora, one putuju do jednog ili više mesta za prebrojavanje listića. U tom putovanju može štošta da se desi, ovakva odlučnost Zapada da podrži potpuno formalno nezakonitu odluku čak mi daju za pravo da sumnjam i u mogućnost da se nešto na tom planu radi. Ne mislim da je to izvesno, ali ne isključujem mogućnost takvog mešetarenja.
Sputnjik intervju: Prof dr Radomir Lukić: Odluka CIK-a nezakonita
Postoji i predlog da se glasovi broje javno, da li uopšte postoji takva mogućnost?
To je, naravno, izvodljivo, a javnost treba da bude zastupljena, na najtransparentniji način, kamere uz prisustvo akreditovanih posmatrača. Kod ovakvog stanja ovih ambasada i međunarodnih organizacija koje zdušno i snažno podržavaju nezakonitu odluku CIK-a, sve je moguće. Bez tog vida javnosti, ostaće uvek mrlja na ovim izborima. Nema nikakvih tehničkih prepreka da se to ne uradi.
Dodik je najavio pojedinačne krivične prijave protiv članova CIK-a, ima li još neku opciju?
Može da koristi žalbu protiv ove odluke koju podnosi Sudu BiH, njegovom posebnom odeljenju i to je jedino što može da uradi od pravnih sredstava. Naravno, pošto i opozicija koristi van pravna sredstva, njemu ostaje da koristi i van pravna sredstva i da pokaže kakvo je raspoloženje onog dela birača koji su glasali za njega, a njih je najmanje 30 hiljada više u odnosu na gospođu Jelenu Trivić. Ne znam ništa o tome, ali sam ubeđen da kod ovakvog stanja stvari i ponašanja opozicije, ni birači koji su glasali za Dodika neće hteti da se njihova izborna volja prekraja. Siguran sam da oni neće sedeti skrštenih ruku.
Uža naučna oblast našeg sagovornika je teorija države, u tri navrata bio je dekan Pravnog fakulteta, a danas rukovodi Katedrom za pravnu teoriju i javno pravo.
Lukić je bio i pravni savetnik i član delegacije Republike Srpske na mirovnim pregovorima u Ženevi, Njujorku i Dejtonu.
Izbori u Bosni i Hercegovini - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
REGION
Određen datum za novo brojanje glasova za predsednika Srpske, moguć i televizijski prenos uživo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala