- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor „Gasproma“: Crno more najbezbednija maršruta za gas

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorske stanice u Krasnodarskom kraju na Crnom moru
Kompresorske stanice u Krasnodarskom kraju na Crnom moru  - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
Pratite nas
Crno more je trenutno bezbednija od drugih ruta za isporuke gasa, izjavio je generalni direktor „Gasproma“ Aleksej Miler na Ruskoj energetskoj nedelji.
„Dobili smo takve informacije u toku kontakata i pregovora. Naravno, razumljiva je reakcija da svi jačaju bezbednost kritičnih infrastrukturnih objekata. Što se tiče perspektiva, nema sumnje da je Crno more trenutno bezbednija ruta nego bilo koje druge poznate rute“, rekao je Miler za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje o reakciji turskih kolega na informacije o pokušajima diverzije „Turskog toka“.
Miler je dodao da se „Gasprom“ dogovorio sa Turskom da vrlo brzo sprovede dijalog o gasnom predlogu Rusije da se količine izgubljene na „Severnom toku“ prebace na „Turski tok“, a strane će razgovarati i o stvaranju čvorišta na turskoj granici sa Evropskom unijom, koje bi moglo da postane pokazatelj cena gasa.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Putin preneo Erdoganu ideju o uspostavljanju gasnog haba u Turskoj
„Turska strana je, naravno, pokazala veliko interesovanje, dogovorili smo se sa našim kolegama, između ostalog, na korporativnom nivou, sa ministrom energetike Turske da ćemo vrlo brzo, bukvalno od početka sledeće nedelje, započeti dijalog. I preći ćemo na apsolutno konkretno razmatranje obima i rokova realizacije projekta“, odgovorio je Miler na pitanje kako je Turska reagovala na predlog Rusije da se količine gasa izgubljene na „Severnom toku“ usmere preko „Turskog toka“.
Obimi novih kapaciteta za prenos gasa koji bi se mogao pojaviti u koridoru „Turskog toka“ na Crnom moru uporedivi su sa izgubljenim količinama na Baltiku, dodao je Miler.
„Ako govorimo o kapacitetima koje se mogu pojaviti u koridoru ‘Turskog toka’, o obimu novih kapaciteta za prenos gasa, onda se radi o obimima koje smo izgubili na Baltiku, na ‘Severnim tokovima’, zbog akata međunarodnog terorizma“, precizirao je on.
Miler je naveo da bi mogući novi krakovi „Turskog toka“ koristiti turbine ruske proizvodnje.
„Neću sad da govorim koliko će biti krakova, prvo moramo da odlučimo, naravno, o obimu. Ali, u svakom slučaju, to su novi kapaciteti za prenos gasa preko Crnog mora, u koridoru ‘Turskog toka’, sa stvaranjem trgovinskog čvorišta na granici Turske i granice Evropske unije... Što se tiče turbina, naravno, to će biti turbine ruske proizvodnje“, istakao je Miler.
Govoreći o oštećenim cevima gasovoda „Severni tok“, Miler je rekao da je cevovod sada većim delom ispunjen morskom vodom, a da bi se popravile, moraće da se odseče i zameni značajan deo cevi.
Da bi se popravila oštećena cev, potrebno je da se podigne na površinu, što je zakomplikovano time što je napunjena vodom duž stotine kilometara, objasnio je Miler.
„Turski tok“ je gasovod od Rusije do Turske preko Crnog mora. Projektovani kapacitet ovog gasovoda iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Gas se preko „Turskog tok“ isporučuje u Tursku i tranzitom preko turske teritorije u zemlje južne i jugoistočne Evrope.
Isporuke preko „Severnog toka“, koji je bio glavni put za snabdevanje gasom iz Rusije u Evropu, značajno je smanjeno od sredine juna zbog tehničkih problema izazvanih sankcijama nakon početka vojne operacije u Ukrajini, a od kraja avgusta potpuno je obustavljeno.
Mesec dana kasnije, 26. septembra, otkrivena su oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, čiji uzroci još nisu objašnjeni. Operator gasovoda „Nord strim AG“ saopštio je da se rok popravke ne može proceniti. Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je postupak za akt međunarodnog terorizma. Evropska unija istražuje moguće uzroke štete.
Ruska energetska nedelja održava se u Moskvi od 12. do 14. oktobra.
Direktor Gasproma Aleksej Miler - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
RUSIJA
Miler: Postoje i bolja rešenja od obnove „Severnog toka“ – prenos kapaciteta u Crno more
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala