- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sutra važan sastanak: Kremlj očekuje od Erdogana inicijativu za rešavanje situacije u Ukrajini

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Sočiju
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Kremlj očekuje da će predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ruskim liderom u Astani 13. oktobra zvanično izložiti Vladimiru Putinu poslednje inicijative Ankare po pitanju rešavanja situacije u Ukrajini, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

„Održaće se važan sastanak. To je sastanak sa Erdoganom. Podsetiću na posredničku ulogu Turske. Ankara pokušava i prilično uspešno igra takvu ulogu u kontekstu pitanja povezanih sa Ukrajinom. Sada mnogi govore da su Turci spremni da iznesu i druge inicijative u kontekstu rešavanja ukrajinskog sukoba“, rekao je pomoćnik ruskog lidera.

Ušakov je precizirao da mediji pišu o nekoliko inicijativa. Uglavnom se govori o predlogu Turske da odigra posredničku ulogu i da organizuje moguće pregovore strana na svojoj teritoriji – u Istanbulu ili Ankari.
„Mislim da se može očekivati da će Erdogan i zvanično izneti te predloge kojih je sve više u medijima. Tamo se pominju različiti formati: Rusija, SAD, vodeće zemlje zapadne Evrope. Ali to za sada nije ništa više od medijskih vesti. Sve ide ka tome da Turci neće propustiti svoje prilike i da će nešto predložiti“, smatra pomoćnik ruskog predsednika.
Ušakov je takođe podsetio da se Turska principijelno ne pridružuje zapadnim sankcijama protiv Rusije, što daje podsticaj trgovinsko-ekonomskoj saradnju dve zemlje.
Trgovinski promet između dve zemlje 2021. godine porastao je za 57 odsto i dostigao je 33 milijarde dolara, a u periodu od januara do jula ove godine skočio je za još 80 odsto, saopštio je Ušakov.
U Astani će 13. oktobra biti održan šesti samit Konferencije o saradnji i merama poverenja u Aziji.
Prošle sedmice kolumnista lista „Milijet“ Ozaj Šendir saopštio je da je Ankara uputila predlog Vašingtonu da organizuje dijalog zapadnih zemalja sa Rusijom. Reč je, između ostalog, o Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Po rečima novinara, SAD su pozitivno prihvatile tu ideju.
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Sastanak Putin-Erdogan u četvrtak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala