- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska: Problemi na naftovodu "Družba", prema prvim informacijama nije diverzija

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaRadnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Na jednom od dva kraka naftovoda "Družba" u Poljskoj u utorak uveče je otkriveno curenje, saopštio je operater "Pern". Komesar poljske Vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Mateuš Berger izjavio je da nema razloga za pretpostavku da se iza curenja naftovoda krije diverzija, već da je to moglo da se desi zbog „slučajnog oštećenja“.
"U utorak kasno uveče sistem 'Perna' za automatizaciju registrovao je nehermetičnost naftovoda 'Družba' na jednom od dva kraka, na oko 70 kilometara od grada Plock ", saopštio je operater.
Oštećenje se dogodilo na kraku kojim se sirova nafta isporučuje u Nemačku.
Transport nafte je odmah obustavljen. Drugi krak radi bez problema, naveo je operater.
Nafta se izlila na polje kukuruza, a delom na farmi.
Zamenik ministra za klimu Adam Guiborge-Četvertinski je ranije rekao da nisu poznati razlozi curenja nafte, ali u razgovoru s novinarima nije želeo da komentariše mogućnost diverzije.
"Analiziramo situaciju, sve službe rade", rekao je on.
Portparol ministra za koordinaciju poljskih specijalnih službi Stanislav Žarin, izjavio je da poljske vlasti razmatraju sve hipoteze, utvrđujući uzroke curenja nafte iz nafotovoda.
Komesar poljske Vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Mateuš Berger izjavio je da nema razloga za pretpostavku da se iza curenja naftovoda krije diverzija, već da je to moglo da se desi zbog slučajnog oštećenja“.
Ministar ekonomije Brandenburga Jerg Štajnabh saopštio je da je došlo do pada pritiska u naftovodu, u drugom kraku, kao i da se uzrok curenja istražuje, javila je agencija DPA.
Naftovod počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajnsk a onda se grana na dva dela: severni koji ide preko teritorije Belorusije, Poljske i Nemačke, i južni preko Ukrajine, Češke, Slovačke i Mađarske.
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
EKONOMIJA
Zaustavili „Družbu“ - hoće li Srbija imati nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala