- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zaustavili „Družbu“ - hoće li Srbija imati nafte

CC0 / / Nafta
Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Srbija ne treba da brine za snabdevanje naftom jer je dobija posredstvom Jadranskog naftovoda, kaže za Sputnjik stručnjak za energetiku Jelica Putniković na vest da je ukrajinska kompanija "Ukrtransnafta" obustavila tranzit ruske nafte južnim krakom naftovoda "Družba".
Tranzit nafte je obustavljen preko južnog kraka "Družbe", što znači za Mađarsku, Češku i Slovačku, dok je nastavljen kroz Belorusiju u pravcu Poljske i Nemačke, saopštio je portparol ruske kompanije "Transnjeft" Igor Demin.
Prilikom plaćanja ruske kompanije Transnjeft za tranzit ruskog gasa koji transportuje ukrajinska kompanija, sredstva su vraćena Transnjeftu na račun. Gasprombanka, preko koje se obavljaju plaćanja, obavestila je Transnjeft da je uplata vraćena zbog propisa EU, odnosno zbog sedmog paketa antiruskih sankcija, objasnio je Demin.
Kako ne bi ostali bez nafte, mađarski "MOL" i slovački "Slovnaft" su odmah platili za tranzit ruske nafte preko Ukrajine i očekuju da narednih dana isporuke naftovodom "Družba" budu nastavljene.
Urednica portala „Energija Balkana“, Putnikovićeva napominje da Srbija nema razloga za brigu jer nije povezana na naftovod Družba, već naftu dobija putem Jadranskog naftovoda – Janafa.

Srbija nije ugrožena

© Sputnik / Mihail Gračev / Uđi u bazu fotografijaUkrajina je stopirala isporuku nafte Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj jer Rusija zbog sankcija nije mogla da plati tranzit kroz Ukrajinu
Gasovod kroz Ukrajinu - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Ukrajina je stopirala isporuku nafte Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj jer Rusija zbog sankcija nije mogla da plati tranzit kroz Ukrajinu
„Tankeri koji stignu jadranskim morem do hrvatske luke Omišalj dalje idu preko Hrvatske cevovodom koji je izgrađen još u vreme bivše Jugoslavije. Pošto Srbija spada u zemlje koje bez problema mogu da uvoze naftu koja nije ruska, a inače Naftna industrija Srbije (NIS) ni pre dešavanja u Ukrajini nije uvozila samo rusku naftu, Srbija nije ugrožena po pitanju snabdevanja crnim zlatom“, objasnila je naša sagovornica.
Ona podseća da je Srbija kupovala nekih 20 do 30 odsto ruske nafte u zavisnosti od toga koja je cena bila na tržištu. NIS je, tako, kupovao naftu od najpovoljnijih ponuđača i u poslednje vreme je, kaže, puno kupovao iranske, iračke nafte, one koja je bila jeftinija na tržištu.

Punimo skladišta

Naša sagovornica podseća da je Srbija tražila i dobila izuzeće kada je EU najavila da će biti uvedene sankcije na rusku naftu i da će Srbiji biti obustavljen tranzit nafte preko Janafa zato što je NIS bio u većinskom ruskom vlasništvu, odnosno u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta.
„U međuvremenu je promenjena i vlasnička struktura u NIS-u tako da Gaspromnjeft više nije većinski vlasnik akcija u NIS-u i nas te sankcije koje su uvedene ruskim kompanijama, ili na rusku naftu više ne kače. Za sada je Srbija bezbedna i koliko dobro stojimo pokazuje to što smo izvozili derivate, pre svega dizel, a da je država to obustavila da bi bila napunjena skladišta i da imamo rezerve za ubuduće“, istakla je Putnikovićeva.
Pored toga što se pune naša skladišta sirovom naftom, pune si naftnim derivatima. Ide se na to da se kupi što više što jeftinije nafte kako bismo, kaže urednica „Energije Balkana“, imali zalihe u slučaju da dođe do komplikacija sa snabdevanjem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala