- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Mihajlović: U toku energetski rat, dešavanja na naftovodu „Družba“ produžetak onih na „Severnom toku“

© AP Photo / Petar PetrovNaftovod "Družba"
Naftovod Družba - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je ceo svet u energetskom ratu i da država uprkos krizi čini sve da obezbedi dovoljne količine energenata za privredu i domaćinstva.
„Ono što svi treba da znamo jeste da se vodi energetski svetski rat. Još uvek nismo u svetskom ratu onako kako zamišljamo rat, nema nuklearnog oružja, ali ovo je energetski svetski rat. Ovo što se dešava u vezi sa naftovodom Družba, koji je inače najduži naftovod na svetu, dug oko 4.000 kilometara i kroz koji prolazi samo ruska nafta, deluje kao produžetak onoga što se desilo na gasovodu Severni tok. Jer se prvo mislilo da je u pitanju održavanje, pa je bilo reči da je došlo do kvara, pa se ispostavilo da nije bilo tako, nego je bila sabotaža. To je energetski svetski rat, jer je u pitanju kritična infrastruktura, ako nemate saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, nema privrede, ekonomije i uvek je sledeći korak svetski rat. Sve to će uticati na energetsku bezbednost u Evropi, na rast cena, jer ne idemo ka poboljšanju, već u goru situaciju“, rekla je ona za televiziju Prva.
Mihajlovićeva je rekla da bi izgradnja naftovoda do Mađarske, i do Albanije i Grčke, preko Severne Makedonije, značila da Srbija postaje tranzitna ruta.
„Imamo JANAF, dobijamo naftu preko tog naftovoda, ali je važno da strateški razmišljamo. Naftovod od Pančeva do Niša, Skoplja, i dva kraka – ka Solunu i Draču, a s druge strane i izgradnja naftovoda od Pančeva do Mađarske, značilo bi da Srbija postaje tranzitna ruta. To su investicije vredne između 500 i 700 miliona evra, ali to je uobičajeno za tako velike projekte koji su važni ne samo za Srbiju i region, već i šire“, rekla je ona.
Govoreći o Turskom toku istakla je da je važno da je naša država reagovala.
„Kada govorimo o Turskom toku, preko kojeg dobijamo gas, važno je da je država reagovala, ako postoje bilo kakve najave, da sve nadležne institucije koje se time bave vode računa da ono što ide kroz Srbiju bude zaštićeno. Mi smo spremni koliko možemo, imamo napunjeno skladište u Banatskom Dvoru, imamo pola milijarde kubnih metara u Mađarskoj i dopremanje kroz Balkanski tok. Ako se desi da gas ne dođe do nas, bilo da se radi o sabotaži ili kvaru, tog trenutka se aktiviraju krizni planovi i kreće supstitucija mazutom. Imamo dovoljno energenata za sve toplane“, rekla je ona.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SVET
Poljska: Problemi na naftovodu "Družba", prema prvim informacijama nije diverzija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala