- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarski ministar: Potreban nam je „Gasprom“ kao pouzdani snabdevač prirodnog gasa

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Budimpešti je potrebna dalja saradnja sa „Gaspromom“ kao pouzdanim snabdevačem prirodnog gasa u uslovima dugoročne energetske krize u Evropi, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle razgovora sa direktorom „Gasproma“ Aleksejem Milerom.
„Svrha mog današnjeg razgovora sa direktorom ‘Gasproma’ Aleksejem Milerom bilo je da se uverim da je ‘Gasprom’ na duži rok zainteresovan za saradnju sa Mađarskom... Trenutna energetska kriza u Evropi nije kratkoročna, već dugoročna. Stoga nam je potrebno da ‘Gasprom’ dugoročno ostane pouzdan snabdevač prirodnog gasa na koga bismo mogli da računamo“, istakao je Sijarto.
Ministar je dodao da zbog problema na severnoj ruti Budimpešta dobijao samo 30 odsto prvobitne količine gasa iz Rusije preko Austrije, ali se po dogovoru sa „Gaspromom“ sav taj obim preusmerava na južnu rutu preko „Turskog toka“.
„Na osnovu dugoročnog ugovora (sa ‘Gaspromom’) kupovali smo manju količinu gasa od Rusije preko rute kroz Austriju, koja je zbog problema na severnim gasovodima sada operativna samo 30 odsto. Danas smo se dogovorili da prvobitnu količinu gasa koji ulazi u Mađarsku iz Rusije preko severnog pravca preusmerimo na južni pravac“, objasnio je Sijarto.
On je naglasio da „Turski tok“ ostaje jedini pouzdan gasovod za Mađarsku preko kojeg dobija 100 odsto planiranih količina, kao i da Mađarska pozdravlja odluku Rusije da preusmeri isporuke gasa u Evropu sa severne rute na južnu, jer se time povećava sigurnost snabdevanja Budimpešte energijom.
Sijarto je dodao da ga je Miler uverio da oduzimanje licence gasovodu „Turski tok“ od strane njegovog holandskog operatora neće ugroziti pumpanje gasa.
Operator gasovoda „South Stream Transport B.V.“ koji je registrovan u Holandiji saopštio je ranije da su nove sankcije Evropske unije od 18. septembra dovele do prevremenog oduzimanja izvozne dozvole toj kompaniji. Međutim, iz kompanije su uverili da to neće uticati na snabdevanje preko gasovoda i saopštili da su već podneli zahtev za obnovu licence, jer je to važno za energetsku bezbednost Evrope.
Mađarski ministar dodao je da će 13. oktobra direktor „Gaspromeksporta“ potpisati dokument kojim se Budimpešti odobrava odloženo plaćanja gasa.
Mađarska kompanija „MVM“ saopštila je ranije da je sa „Gaspromom“ zaključila ugovor o odlaganju plaćanja gasa zbog jakih kolebanja cena za predstojeći zimski period.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala