- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Generalna skupština UN ne priznaje referendume u bivšim ukrajinskim oblastima

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Generalna skupština UN usvojila je antirusku rezoluciju koja ne priznaje referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
Za rezoluciju su glasale 143 zemlje, protiv je bilo pet zemalja, uzdržanih 35.
Protiv su glasale: Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Nikaragva.
Među uzdržnim su, između ostalih, bile Kina i Indija.
Zemlje regiona, među kojima i Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, glasale su za rezoluciju.
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja prethodno je izjavio da je nacrt rezolucije Generalne skupštine UN koji ne priznaje referendume u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti – provokativan.
„Generalnoj skupštini danas je predstavljen ispolitizovan i otvoreno provokativan dokument u kome ne samo da se ignorišu sve te činjenice (o izlaznosti, procentu glasova i tome da su referendume priznali strani posmatrači), nego sadrži konfrontacioni naboj koji može da potkopa sve napore koji se prilažu u korist diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini“, rekao je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, rezolucija nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i Povelje UN.
„Iznoseći taj nacrt, zapadne zemlje rešavaju sopstvene geopolitičke zadatke, ponovo pokušavajući da iskoriste članove Generalne skupštine kao statiste“, naglasio je on.
On je ranije pozvao zemlje u Generalnoj skupštini UN da glasaju protiv zapadnog nacrta antiruske rezolucije kojom se ne priznaju referendumi u LNR, DNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
„Pozivamo zemlje-članice UN da nepristrasno analiziraju trenutnu situaciju i da glasaju protiv podnetog nacrta“, rekao je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, zemlje „globalnog juga“ su izvestile Rusiju o neviđenoj masovnoj kampanji ucene i uvrtanja ruku od strane SAD i njihovih saveznika kako bi ih ubedili da glasaju za rezoluciju.
Ranije su zapadne zemlje pripremile za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju koja ne priznaje referendume i poziva sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture UN da ne priznaju promene statusa „Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine“.
U tekstu rezolucije takođe postoji poziv da se ne prizna prisajedinjenje ova četiri regiona Ruskoj Federaciji. Osim toga, Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine. Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Moskva se osuđuje zbog navodnog „organizovanja referenduma“ i „aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SVET
Predstavnik Kine u UN: Rezolucija protiv referenduma neće pomoći deskalaciji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala