- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predstavnik Kine u UN: Rezolucija protiv referenduma neće pomoći deskalaciji

© AP Photo / EDUARDO MUNOZSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Nacrt zapadne rezolucije, koji ne priznaje referendume u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, neće doprineti deeskalaciji i što bržem obnavljanju pregovora, Kina će se uzdržati od glasanja o njemu, izjavio je zamenik predstavnika Kine u UN Geng Šuang na zasedanju Generalne skupštine UN.
„Uvek smo smatrali da svaki korak Generalne skupštine treba da pomogne u deeskalaciji situacije, što skorijoj obnovi dijaloga, promovisanju političkog rešenja ove krize. Predloženi nacrt rezolucije neće pomoći u postizanju gore navedenih ciljeva. Stoga će se kineska delegacija uzdržati od glasanja“, rekao je Geng Šuang.
On je dodao da je Kina duboko zabrinuta zbog nedavnog zaoštravanja sukoba u Ukrajini.
„Sada postoji hitna potreba da se zainteresovane strane pozovu na uzdržanost, izbegavanje eskalacije i sprečavanje da sukob izmakne kontroli“, ocenio je kineski političar. Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica treba da podstakne strane da što pre ponovo počnu pregovore.
Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju koja ne priznaje referendume i poziva sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture UN da ne priznaju promene statusa „Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine“.
U tekstu rezolucije takođe postoji poziv da se ne prizna prisajedinjenje ova četiri regiona Ruskoj Federaciji. Osim toga, Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine. Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Moskva se osuđuje zbog navodnog „organizovanja referenduma“ i „aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.
Predsednik Rusije Vladimir Putin se 30. septembra obratio građanima nakon objavljivanja rezultata referenduma u DNR, LNR, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, nakon čega je sa njihovim liderima potpisao sporazume o prijemu regiona u sastav Rusije. Putin je kasnije potpisao savezne zakone kojima je ratifikovao prijem ovih regiona u sastav Ruske Federacije.
Zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
RUSIJA
Generalna skupština UN odbila tajno glasanje o rezoluciji o referendumima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala