Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa „odlučila“: Za sankcije Rusiji - tapšanje po ramenu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPlenarna sednica Evropskog parlamenta
Plenarna sednica Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Državama koje žele da slede EU u antiruskoj politici sledi puno tapšanja po ramenu i vrlo malo napretka u evropskim integracijama. Hvaljene ili kuđene svejedno - EU nema nameru da proširi svoje kapacitete.
Izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana, koji Evropska komisija tradicionalno svake godine predstavlja u Briselu, kategorično izdvaja Srbiju čija je usklađenost sa eropskom zajedničkom spoljnom politikom, kako stoji u dokumentu, u odnosu na prethodnu godinu pala sa 64 na 54 odsto.
Srbija se, stoji između ostalog u Izveštaju koji danas predsedniku Srbije uručuje šef Delegacije EU u Srbiji, nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom niti većinom deklaracija u vezi sa ratom u Ukrajini.
Za razliku od nje, Crna Gora je dobila najbolju ocenu u usklađivanju sa evropskom spoljnom politikom, ali to ni nju, kao ni ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su pokazale visoki stepen kooperativnosti nije ni za pedalj približilo članstvu.

Želja za proširenjem u EU- ne postoji

Bespogovorno usklađivanje sa agendom EU po pitanju odnosa prema Rusiji, zemljama Zapadnog Balkana nije donelo nikakve benefite u procesu evrointegracija, a sam Izveštaj, po rečima Aleksandra Mitića iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, potvrđuje ono što već znamo - želja EU da značajnije unapredi proširenje regiona Zapadnog Balkana ne postoji.
© AP Photo / Petr David JosekBalkanski i lideri članica EU na samitu u Brdu kod Kranja
Balkanski i lideri članica EU na samitu u Brdu kod Kranja - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Balkanski i lideri članica EU na samitu u Brdu kod Kranja
To, objašnjava naš sagovornik, nema nikave veze sa samim državama Zapadnog Balkana već, kako kaže, sa problemima u samoj EU i zamorom od proširenja koji postoji u jednom delu zemalja EU, pre svega u Francuskoj.

Čisto geopolitički projekat

Formiranje tzv. Evropske političke zajednice, odnosno nedavno održavanje sastanka u Pragu pokazalo je, ocenjuje Mitić, da se pokušavaju razne opcije kako bi se u neku ruku prikrio nedostatak volje.

„Bacanje odgovornosti na države Zapadnog Balkana zbog toga što sama EU nema kapacitet za proširenje je nešto na šta smo već navikli ali i nešto što bi i građani regiona, a pre svih Republike Srbije, trebalo dobro da razumeju. Ovaj izveštaj potvrđuje da je ceo proces proširenja naravno jedan čisto geopolitički projekat i da će uvek geopolitički razlozi, odnosno pokušaji suzbijanja uticaja Ruske Federacije ali i Narodne Republike Kine nadvladati nad bilo kojim kopenhaškim kriterijumom koji je važio za sve ostale kandidate koji su u nekom trenutku ušli u EU.“

CC0 / / SAD, Rusija i Kina
SAD, Rusija i Kina - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
SAD, Rusija i Kina

Koriste izgovore, prećutkuju istinu

Izvesno je, primećuje Mitić, da se po pitanju Srbije kao izgovor za kritiku koristi neusklađivanje sa deklaracijama EU. Neko bi to, kaže naš sagovornik, mogao tumačiti kao razlog slabijeg napredovanja Srbije ka EU što je delimično tačno. U mnogo većoj meri objašnjenje, kaže, leži u tome što sama EU ima nedostatak kapaciteta.
© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDSedište EU u Briselu
Sedište EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Sedište EU u Briselu

„Istina je da postoji znatno niži procenat usklađivanja sa deklaracijama EU u ovoj godini. To nije iznenađenje jer je većina njih bila usmerena protiv Rusije, a Republika Srbija je zauzela stav da se ne usklađuje sa deklaracijama koje podrazumevaju restriktivne mere, odnosno sankcije protiv Ruske Federacije.“

Procenat može biti samo niži

To nije iznenađenje i na tom polju, veruje Mitić, ne bi trebalo da bude pomaka. Taj procenat samo, kaže, može biti još niži ukoliko se nastavi intenzitet restriktivnih mera usmerenih protiv Rusije.
„Ne treba očekivati da se promeni pristup ni EK a generalno ni EU. Pritisci na Srbiju će se nastaviti kako bi se uskladila sa spoljnom politikom i poglavljem 31. Pritom, Srbija nema nikakvu pravnu obavezu da to čini jer u procesu evropskih integracija usklađivanje sa deklaracijma o spoljnoj politici EU se vrši na dan pristupanja zemlje u EU.“

Srpska ekonomija ne bi preživela sankcije

Takođe, ukazuje Mitić, i sa političkog aspekta jasno je zašto Srbija ne bi smela da se uskladi sa sankcijama, jer ne treba, kaže, trošiti reči na dokazivanje značaja saradnje sa RF i podrške koju pruža Srbiji po pitanju pre svega Kosova i Metohije. I sa ekonomskog i energetskog stanovišta ne postoji nikakav interes Srbije s obzirom, napominje naš sagovornik, na važnost koju gasni aranžman sa RF ima za Srbiju.

„Srpska ekonomija ne bi mogla da preživi uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i to je činjenica koju niko ne može da pobije. Konačno, tu je i moralni razlog jer je Srbija sama pretrpela veoma brutalne sankcije od strane istih država koje je danas teraju da uvodi sankcije RF.“

Puno pohvala, malo napretka

Jasno je, naglašava Mitić, da bilo kakvo usklađivanje sa EU, pa i poslušnički stav koji neke države regiona iskazuju prema EU i njenoj politici prema RF nije garant napretka i uspeha u evropksim integracijama, upravo iz razloga što postoji fundamentalan problem u samoj EU.
© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
„Sa krizom koja traje i koja će se intenzivirati u narednom periodu teško je očekivati da EU može da promeni svoj stav i da unutar nje može doći do konsenzusa oko ozbiljnijeg proširenja. Državama koje žele da slede EU u antiruskoj politici, sledi puno pohvala ali malo napretka“, zaključuje naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala