- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bajden: Ne vidim smisao razgovora sa Putinom

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da u ovom trenutku ne vidi smisao u tome da pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„On se ponaša brutalno, mislim da čini ratne zločine. Zato ne vidim smisao da se sastanem s njim u ovom momentu“, objasnio je američki lider u intervjuu za Si-En-En.

Bajden je istovremeno dodao da bi bio spreman da razgovara o sudbini američke košarkašice osuđene u Rusiji Britni Grajner.
„Ako mi Putin priđe na samitu G20 i kaže da želi da razgovaramo o Grajnerovoj, to bi bilo moguće, ali ne mogu to da zamislim“, istakao je Bajden.

Putin je racionalan lider, ali je pogrešio oko Ukrajine

Bajden je svog ruskog kolegu nazvao racionalnim liderom, ali istovremeno i istakao da je Putin pogrešio oko Ukrajine, jer je računao da će ga „raširenih ruku dočekati u Kijevu – kolevci majke Rusije“.

„Naš stav o kom sam razgovarao sa članicama G7 je: ništa o Ukrajini bez Ukrajine. Baš kao ja, tako ni drugi nisu spremni da razgovaraju sa Rusijom o njenom daljem prisustvu u Ukrajini i zadržavanju kontrole nad bilo kojim delom Ukrajine“, smatra Bajden.

Američki lider je naglasio i da ne veruje da će Putin upotrebiti nuklearno oružje.
Istovremeno je dodao da u Vašingtonu razmatraju mogućnost takvog razvoja događaja i odbio da otkrije kakve bi mogle biti posledice po Rusiju u slučaju primene nuklearnog oružja.
Prema Bajdenovim rečima, sukob u Ukrajini može biti praćen grešakama i pogrešnim procenama, što može dovesti do „Armagedona“.

„On (ruski predsednik Putin) ne može da nastavi nekažnjeno da govori o primeni taktičkog nuklearnog naoružanja. Greške se dešavaju i moguća je pogrešna procena. Niko ne može biti biti siguran šta može da se dogodi i završi 'Armagedonom'“, objasnio je američki lider.

Prethodno je Bajden izjavio da prvi put nakon Hladnog rata i Kubanske raketne krize svetu preti nuklearni rat.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov o mogućem sastanku Putina i Bajdena: Moskva nikada nije odbijala da komunicira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala