- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lavrov o mogućem sastanku Putina i Bajdena: Moskva nikada nije odbijala da komunicira

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, komentarišući mogući sastanak ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena na predstojećem samitu G20 u Indoneziji, izjavio da Moskva nikada nije odbijala da komunicira.
Američki predsednik je prošle nedelje na pitanje o mogućem sastanku s Putinom odgovorio: „Videćemo“. Kasnije je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer izjavila da nema ništa da najavi povodom mogućeg sastanka dva lidera.

„Ako svi misle da već postoji signal da je Bajden spreman za takav sastanak, ta uverenost se bazira samo na njegovoj frazi: ‘Videćemo’, kad su ga pitali da li će se sastati sa Putinom. To je sigurno, više za novinarske analitičke izmišljotine, nego što ima veze s realnom politikom“, ocenio je Lavrov za TV „Rusija 1“.

Diplomata je istakao da Rusija ne odbija pregovore sa SAD na marginama samita G20 i da će razmotriti predlog, ukoliko ga dobije.
On je, istovremeno, nazvao lažnim izjave SAD da Moskva ne odgovara na zahteve za pregovorima o rešavanju sukoba u Ukrajini, objasnivši da predloga nije bilo.

O sastanku Putina i Erdogana

Diplomata se takođe osvrnuo na predlog Turske da organizuje pregovore o Ukrajini i najavio da će se Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastati ove nedelje u Astani na Šestom Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji i da je to prilika da se predlog razmotri.
On je, takođe, dodao da osim javnih saopštenja Moskva ništa nije čula.
Lavrov je konstatovao da ovo nije prvi put da ruski partneri neke inicijative objavljuju javno, privlačeći pažnju, a zatim gledaju reakcije drugih zemalja.
„Spremni smo da saslušamo sve predloge, ali ne možemo unapred reći da će određeni proces sigurno dati rezultate. Najpre moramo da shvatimo šta se konkretno predlaže i kakav je sadržaj tih inicijativa, koje se tako brzo i glasno javno šire“, ocenio je diplomata.

Pregovore u Istanbulu zaustavili SAD i London

Diplomata je istakao da su pregovarački proces Rusije i Ukrajine u Istanbulu direktnim naređenjem zaustavile SAD i London. Lavrov je naglasio da ovim ratom upravljaju Anglosaksonci koji u potpunosti kontrolišu režim Zelenskog, a Poljaci i svakakve baltičke države pokušavaju da im se pridruže.
Lavrov je takođe prokomentarisao da ukrajinski lider Vladimir Zelenski kako je „zabranio sam sebi“ da pregovara sa Rusijom, tako može i da „zaboravi“na to sve – zavisno od njegovog raspoloženja i naloga iz Londona ili Vašingtona.
On je još dodao da postoje podaci o tome da se vojni kadrovi SAD i drugih zapadnih zemalja bore „na terenu“ u Ukrajini, uključujući i u navođenju prilikom artiljerijskih napada ukrajinskih snaga.
Ruski ministar smatra da je Zapad je počeo da osuđuje Rusiju zbog intenzivnih napada na strateške objekte u Ukrajini, ali je preferirao da ne primećuje teroristička dejstva Kijeva, koja su do toga dovela.
Lavrov je ocenio i da će bez iskorenjivanja nacizma, Ukrajini biti teško da koegzistira na evropskom kontinentu. On je naglasio da je to veoma ozbiljan problem koji treba rešiti.

UN i dalje važne za svet

Diplomata se osvrnuo i na ulogu Ujedinjenih nacija u svetu, ocenivši da ta organizacija zadržava svoj značaj u svetu, bez obzira na pokušaje zapadnih strana da „privatizuju“ sekretarijat organizacije u korist svojih ciljeva.
Komentarišući odluku Švedske da ne dozvoli Rusiji da se uključi u istragu terorističkog akta na kracima „Severnog toka“, Lavrov je rekao da su u toj situaciji očigledni dvostruki standardi.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad mora postati svestan nove realnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala