- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA: Izbacili smo asteroid iz orbite /video, foto/

© Wikipedia / NASA/JHUAPL/Steve Gribben/Public domainIlustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos
Ilustrativni prikaz letelice DART koja treba da skrene sa putanje asteroide Didimos i Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Svemirska letelica DART, koju je Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) namerno srušila na asteroid Dimorfos, uspela je da izbaci asteroid iz njegove prirodne orbite, saopštio je danas šef NASA, bivši američki astronaut Bil Nelson.
Nalazi podataka koji su analizirani u protekle dve nedelje pokazali su da je misija sudara letelice sa asteroidom 26. septembra postigla svoj primarni cilj - promenu smera kretanja asteroid, saopštila je NASA na konferenciji za štampu.
Pre udara DART-a, asteroidu Dimorfos bilo je potrebno 11 sati i 55 minuta da pređe krug oko većeg asteroid Didimosa, oko koga kruži. Posle udara, zbog promene orbite, Dimorfosu je potrebno 11 sati i 23 minuta da napravi krug oko Didimosa, navode iz NASA.
Letelica se sudarila sa asteroidom pri brzini od 22.530 kilometara na sat.
NASA je izvela ovu misiju u okviru testiranja skretanja asteroida sa putanje i predstavlja prvu probu ove vrste za spasavanje Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru sa drugim nebeskim telima.
Snimak nekoliko minuta posle sudara DART-a i asteroida Dimorfos - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta se dogodilo u svemiru: Prve fotografije sudara svemirske letelice sa asteroidom
Asteroid - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pravo u metu: Svemirska letelica udarila u asteroid, NASA tvrdi da neće pasti na Zemlju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala