- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Mozaik uspomena Ani Erno – epopeja 20. i 21. veka

© AFP 2023 / JULIE SEBADELHAAni Erno
Ani Erno - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Knjige ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost Ani Erno mogu se smatrati epopejom 20. i 21. veka, a dok ih čitate „imate osećaj da razgovarate sa inteligentnom, pronicljivom ženom koja se ne libi da o svom pokolenju i sebi kaže istinu, po cenu da oboje izađete iz zone komfora“, navodi prevodilac Vera Horvat.
Fejsbuk* post Vere Horvat prenosimo u celini.
"Čini mi se da svet ove godine ima dostojnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Kako javlja agencija Beta, to je Francuskinja Ani Erno, a nagrada joj je dodeljena „za hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja“. Erno sama kaže da je pisanje politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakost i da u te svrhe koristi jezik kao „nož“ da pocepa veo mašte.
Jednu od njenih knjiga sam nedavno pročitala u ruskom prevodu i smatram da je epopeja dvadesetog, ali i dvadeset i prvog veka (autorka je rođena 1940). Piše o vremenu kada je žudela za lakoćom života i lepila fotografije Brižit Bardo po sveskama, o svom odrastanju, beznađu i egzistencijalizmu, Saptru, hipokriziji, dvostrukom moralu i podeli sveta na dva suprotna tabora... Pripovedanje teče lako i prirodno, čitalac stiče osećaj bliskosti sa autorkom i utisak da ni pedesete, ni legendarne šezdesete i sedamdesete, nisu daleko od njega, kao i to da su u sebi već nosile klicu današnjeg stanja u svetu. Knjiga se čita sa lakoćom; sve vreme imate osećaj da razgovarate sa inteligentnom, pronicljivom ženom koja se ne libi da o svom pokolenju i sebi kaže istinu, po cenu da oboje izađete iz zone komfora.
Stil joj je minuciozan; detaljima posvećuje veliku pažnju, svesna da samo tako može da rekonstruiše epohu i spase bar nešto iz vremena koje se ne može vratiti. Knjiga je filmična, kao i neka njena ranija dela. Film „Događaj“ po njenom istoimenom romanu dobio je glavnu nagradu filmskog festivala u Veneciji.
I, na kraju, ali ništa manje važno - malopre sam saznala da će koleginica Jelena Stakić prevesti ovo delo za srpskog čitaoca, što me zaista obradovalo".
* Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Ani Erno - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
KULTURA
Nobelovka Ani Erno: Živi klasik u Francuskoj, sušta suprotnost Uelbeku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala