- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: SAD se nadaju da će rezoluciju o nepriznavanju referenduma podržati makar 100 članica UN

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država se nadaju da rezoluciju koja ne priznaje rezultate referenduma u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom neće podržati makar 100 od 193 države-članice Ujedinjenih nacija, prenosi list „Vašington post“ pozivajući se na visoke američke zvaničnike.
„U martu, kada su SAD prvi put predložile rezoluciju Ujedinjenim nacijama (koja osuđuje početak specijalne vojne operacije u Ukrajini), nju je podržala 141 zemlja. Ako broj glasova za novu rezoluciju bude manji, to će, verovatno, značiti gubitak diplomatskih pozicija“, navedeno je u tekstu „Vašington posta“.
Zapadne zemlje su pripremile rezoluciju koja treba da bude predstavljena Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a koja ne priznaje referendume o promeni statusa četiri oblasti.
Prema navodima izvora Sputnjika, SAD i njihovi partneri vrše pritisak na članice Ujedinjenih nacija da glasaju za usvajanje rezolucije, a prema navodima „Vašington posta“, glasanje će biti održano u sredu.
Predsednik SAD Džozef Bajden je u poslednjih nekoliko meseci razgovarao s liderima Latinske Amerike, Azije i Afrike koji zauzimaju neutralni stav i nagovarao ih da osude dejstva ruskog rukovodsta.
Kako piše „Vašington post“, Bajden je o tom pitanju razgovarao s premijerom Indije Narendrom Modijem. Bez obzira na to, međutim, pojedini sagovornici lista smatraju da je mala verovatnoća da će se Modi suprotstaviti Kremlju, s obzirom na bliske političke i vojne veze s Rusijom.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov o mogućem sastanku Putina i Bajdena: Moskva nikada nije odbijala da komunicira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala