- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Armagedon iz Sibira potpuno menja tok ruske operacije

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaGeneral Sergej Surovikin (desno) sa Vladimirom Putinom, generalom Valerijem Gerasimovom i Sergejem Šojguom
General Sergej Surovikin (desno) sa Vladimirom Putinom, generalom Valerijem Gerasimovom i Sergejem Šojguom - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Pratite nas
General Sergej Surovikin, novi komandant ruskih snaga u Ukrajini i komandant Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije danas slavi 56. rođendan, a mnogi eksperti predviđaju da će „general Amargedon“, kako ga nazivaju, značajno izmeniti tok ruske specijalne operacije u Ukrajini.
Njegov rođendan obeležava se u senci poslednjih događaja u zoni specijalne operacije. Stupanjem na dužnost pokrenuo je masovne raketne napade na Kijev i druge ukrajinske gradove i ključnu infrastrukturu, te počeo da disciplinuje ukrajinski režim, koji za njim već raspisao međunarodnu poternicu.
„Sada je postavljen za komandanta Združene grupe ruskih snaga na teritoriji Ukrajine. Pored toga, on je i komandant Vazdušno-kosmičkih snaga. Samim tim, kombinacija ove dve dužnosti omogućava mu da brže i operativnije rešava brojna pitanja. Na primer, jučerašnje napade na Ukrajinu izvela je uglavnom dalekometna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga, koja je pod njegovom komandom. Činjenica da je postavljen na ovu funkciju omogućava mu da operativnije rešava pitanja između različitih rodova oružanih snaga, a u ovom konkretnom slučaju između kopnenih i vazduhoplovnih snaga, što je prilično ozbiljna prednost. Takođe, ima ozbiljno borbeno iskustvo, što mu omogućava da na najbolji i najefikasniji način sprovodi zadatke koji su mu dodeljeni“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Knutov.

Rođen da verno služi otadžbini

Dok ga zapadni mediji predstavljaju kao „brutalnog i nemilosrdnog“, u Rusiji Surovikin ima reputaciju hrabrog, odlučnog i neustrašivog generala. Strogog, ali pravičnog. Za njega kažu da je jedan od najtalentovanijih i najkompetentnijih ruskih vojskovođa, koga uvek šalju tamo gde je potrebno odlučno i brzo delovati.
© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaDok ga zapadni mediji predstavljaju kao „brutalnog i nemilosrdnog“, u Rusiji Sergej Surovikin ima reputaciju hrabrog, odlučnog i neustrašivog generala
General Sergej Surovikin - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Dok ga zapadni mediji predstavljaju kao „brutalnog i nemilosrdnog“, u Rusiji Sergej Surovikin ima reputaciju hrabrog, odlučnog i neustrašivog generala
Nazivaju ga „ratnikom, iskusnim i dalekovidim komandantom“. Za njega su patriotizam, čast i dostojanstvo uvek iznad svega.
Kažu da general ne voli improvizacije i aljkavost podređenih. Od njih zahteva disciplinu i red, zbog čega su ga prozvali – Surovi.
Ruski eksperti smatraju da je Surovikin najbolji izbor za ovu dužnost i da je „rođen da verno služi otadžbini“.
„Mogu da kažem da je on veoma odlučan, čvrst i zahtevan general. Tako bih ga okarakterisao. U svakom slučaju, veoma striktno traži od svojih potčinjenih ispunjenje postavljenih zadataka, a što je najvažnije, istakao bih i njegovu određenu fleksibilnost i sposobnost analitičkog razmišljanja. Otvoren je za inovacije, za nove ideje i spreman je da ih sprovede. To je prilično dobra kombinacija različitih kvaliteta ili bolje rečeno, specifična kombinacija analitičkog uma i sposobnosti da uvodi inovacije“, kaže Knutov.

Surovikin menja tok ruske specijalne operacije u Ukrajini

Imenovanje generala Surovikina na mesto komandanta ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije, po svemu sudeći, označilo je početak nove faze ruske operacije i moglo bi da bude prekretnica sukoba u Ukrajini.
Nakon što je preuzeo dužnost Surovikin je započeo najjače masovne udare visokopreciznim oružjem na infrastrukturne objekte – vojne komande i energetske objekte po celoj teritoriji, od Harkova do Odese, Lavova i Kijeva.
Ovo su najintenzivniji napadi od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, 24. februara ove godine, a započeti su nakon terorističkog napada na Krimski most, iza koga stoje ukrajinske specijalne snage. Zbog toga rusko masovno raketiranje Ukrajine mnogi, a posebno na Zapadu, vide kao odmazdu Rusije za Krimski most.
Jurij Knutov napominje da odluke o toku specijalne operacije generalno donosi Generalštab RF, te planove odobrava vrhovni komandant Vladimir Putin, dok je organizacija i realizacija tih planova na generalu Surovikinu.
„Ako govorimo o toku operacije, onda je za sada glavni zadatak naših trupa da obuzdaju ofanzivu najmoćnijih pritivničkih snaga, da ih iscrpe, iznure, unište... U svakom slučaju, ne treba očekavati nikakve radikalne promene i brze pobede. Uostalom, ljudi koji se u Rusiji sada pozivaju i mobilišu, priključiće se trupama tek negde krajem novembra - početkom decembra, ne ranije. Dakle, ozbiljniji napredak treba očekivati sredinom novembra i bliže decembru“, zaključio je ekspert.
Surovikin je rođen u Novosibirsku, najvećem gradu u Sibiru i trećem po veličini u Rusiji. Završio je školu viših oficira u Omsku i Vojnu akademiju Generalštaba.
Ima blistavu karijeru tenkiste i oficira, a dogurao je do čina generala armije. Prošao je sve faze komande - komandovao je četom, bataljonom, pukom, divizijom.
General Surovikin ima bogato ratno i komandno iskustvo. Veteran je građanskog rata u Tadžikistanu devedesetih godina, zatim drugog rata u Čečeniji i ruske intervencije u Siriji pokrenute 2015. godine. Ruski vojni eksperti kažu da je upravo on promenio tok rata u Siriji, slomio kičmu terorističkim formacijama i oslobodio preko 95 odsto teritorije te zemlje.
Do sada je uspešno upravljao i grupacijom snaga Jug u Ukrajini. Bio je triput ranjavan, a odlikovan je Ordenom Heroja Rusije i mnogim drugim visokim priznanjima za hrabrost i vojničke zasluge.
Prvi je u istoriji kopneni general ruske vojske kome je dodeljeno da vodi Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije.
O privatnom životu generala malo se zna, ali je poznato da je oženjen i da ima četvoro dece, tri ćerke i sina.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Snabdevanje Ukrajine PVO sistemima neće promeniti ruske ciljeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala