- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Neočekivano otkriće na dnu ledenog mora: DNK stara milion godina pronađena na Antarktiku

CC0 / Pixabay / Ledeni breg
Ledeni breg - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Ljudski um često teško može da pojmi činjenicu koliko dugo je život prisutan na planeti Zemlji, a naučnici su na dnu ledenog mora Skoša kod Antarktika pronašli fragmente DNK stare milion godina, što je najstarije do sada kada je u pitanju morska sredina.
Pronađeni fragmenti DNK, stari milion godina, gotovo dvostruko su stariji od drugih sličnih nalaza u moru. Oni bi mogli da budu od presudne važnosti za otkrivanje istorije mora i šta je u njima i okeanima živelo tokom protoka vremena.
„Radi se o do sada najstarijoj potvrđenoj sedimentarnoj DNK nađenoj u moru“, kaže Linda Armbreht sa Univerziteta Tasmanija u Australiji.
Fragmenti sedimentarne DNK nalaze se u različitim sredinama, od podzemnih pećina do subarktičkog permafrosta, gde su otkriveni fragmenti stari između 400.000 i 650.000 godina.
Međutim, niske temperature, manjak kiseonika i nedostatak UV zračenja na dnu antarktičkog mora sačuvali su fragmente DNK od pre čak milion godina, piše „Sajens alert“.
Fragmenti DNK kojima su naučnici utvrdili starost od milion godina, nađeni su 2019. godine i do sada su prošli kroz niz naučnih procesa kojima je potvrđeno koliko dugo su bili na dnu mora.
Pored otkrića fragmenata DNK, naučnici su tokom tog istraživanja našli i silikatne alge, jednoćelijske organizme, stare 540.000 godina.
Naučnici navode da na osnovu ovog otkrića mogu da rekonstruišu ekosisteme i njihove promene kroz istoriju, što im pomaže u razumevanju kako su se okeani menjali.
Otkriće je objavljeno u časopisu „Nejčr komjunikejšns“.
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Superkompjuter otkrio kako je Mesec nastao: Stvorio se za nekoliko sati?
Maketa „psa lešinara“ sa broda Gribshunden, muzej Blekinge - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ništa slično nije pronađeno: Ratni brod iz 15. veka bio plutajući zamak neustrašivog kralja /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala