- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ništa slično nije pronađeno: Ratni brod iz 15. veka bio plutajući zamak neustrašivog kralja /foto/

CC BY 4.0 / Orf3us – Eget verk/cropped photo / Maketa „psa lešinara“ sa broda Gribshunden, muzej Blekinge
Maketa „psa lešinara“ sa broda Gribshunden, muzej Blekinge - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Kraljevski ratni brod iz 15. veka koji pronađen na obalama švedske nekada je služio kao „plutajući zamak“ neustrašivog kralja, dokazuje novo podvodno istraživanje koje je otkrilo topove, pištolje, samostrele i krmenu nadgradnju broda.
Nova otkrića na olupini Gribshundena – broda danskog kralja Hansa kome je ovo bio glavni brod sve dok nije potonuo 1495. godine – pokazuju da je plovio morima kao strah i trepet. Smatra se da je Gribshunden bio naoružan sa do 90 ranih topova i krcat oklopnim vojnicima koji su pucali iz pištolja i samostrela sa gornje palube broda, pramca i krmenog zamka — visoke nadgradnje izgrađene na svakom kraju broda.
Drveni brod dug 35 metara bio je jedan od prvih plovila dizajniranih za nošenje artiljerije. Takođe je koristio novu tehniku brodogradnje „karvel“, uvezenu na Baltik sa Mediterana, pri čemu se daske ivice trupa spajaju na drugu ivicu na drvenom okviru umesto da se preklapaju.
CC BY 3.0 / Karolina Kristensson / Sjöhistoriska museet/croppped photo / Replika broda Gribshundena
Replika broda Gribshundena  - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2022
Replika broda Gribshundena
„Ovo je neka vrsta nove tehnologije. Bio je dizajniran da nosi artiljeriju, a kralj Hans koristio je brod na način na koji to nije radio nijedan drugi kralj“, rekao je za „Lajv sajens“ Brendan Foli, pomorski arheolog sa Univerziteta Lund u Švedskoj, koji vodi najnovija iskopavanja.

Kraljevski vodeći brod

Od sredine 1480-ih Hans je često putovao Gribshundenom širom svog carstva, često okružen velikom kraljevskom flotom, rekao je Foli, dodajući da je brod bio namenjen da plaši kraljeve rivale.
Hans je vladao Danskom od 1481. i stekao krunu Norveške 1483. godine, ali Švedska se nije pokorila njegovoj vlasti sve do 1497. godine.

„Njegovo carstvo su Danska i Norveška i on pokušava da pridobije Švedsku da se ponovo pridruži Nordijskoj uniji. Dakle, Hans je stalno plovio ovim brodom“, rekao je Foli.

Hans se ukrcao na Gribshunden za pregovore u Kalmaru 1495. godine kada je brod misteriozno potonuo, navodno nakon što je izbio požar.
Kralj i njegova pratnja su u to vreme bili na obali, ali svedok katastrofe govorio je da su mnogi od 150 ljudi na brodu stradali.
Mnogi od brodskih topova su verovatno spaseni ubrzo nakon potonuća. Najnovijim iskopavanjima pronađeno je samo 14 u blizini krme, ali je verovatno mnogo više bilo u blizini pramca, rekao je Foli
Ipak, nije bilo znakova vatre, tako da je brod verovatno brzo potonuo nakon što je probušen ispod vodene linije, verovatno jer su njegove zalihe baruta eksplodirale.
„To je jedan od prvih brodova koji je nosio barut, tako da verovatno nisu razradili standardne operativne procedure za bezbednost“, rekao je Foli.

Plutajući zamak

Ronioci su ponovo otkrili olupinu Gribshundena 1970-ih, na dubini oko 10 metara. Identifikovan je 2013. godine, a 2015. arheolozi su pronašli nekoliko artefakata, uključujući figuru osobe u čeljustima psa ili zmaja.
Foli je vodio istraživanja tokom kojih je tim pronašao više artefakata i snimio trodimenzionalne podatke za digitalnu rekonstrukciju.
Olupina se smatra zamenom za ekspedicione brodove, kao što su oni Kristofera Kolumba i Vaska da Game, koji su izgrađeni otprilike u isto vreme, ali su izgubljeni.
„Ništa slično ovome nije pronađeno“, rekao je Foli.
Kombinacija pušaka i samostrela, kao i ostaci oklopa koji su takođe pronađeni, pokazuju prelazak sa ranijeg oružja na barut, dodao je on.
Veće brodske puške bile su postavljene na okretne elemente unutar njihovih drvenih vagona i ispaljivale su projektile veličine loptice za golf. U međuvremenu, pištolji su bili veoma jednostavni – dugački oko 40 centimetara, sa projektilima poput musketnih kugli koje su ispaljivane šibicom.
„U osnovi su bili kao mali top“, rekao je Foli.
Spuštanje replike starog broda u Izraelskom brodogradilištu - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Istoričari rekonstruisali biblijsko putovanje i otkrili tajnu broda apostola /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala