- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan: Zapad je pogrešno procenio posledice ukrajinske krize

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2022
Pratite nas
Posledice ukrajinske krize pogrešno su procenjene, jedan broj zapadnih zemalja sada razmišlja kako da prezimi, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Nova epoha se pretvara u epohu sukoba, a ne prosperiteta, mira i pravde. Bogati postaju još bogatiji, a jaz među različitim slojevima stanovništva se povećava. Milijarde ljudi od Afrike do Azije suočavaju se s teškoćama u pristupu čak osnovnim prehrambenim namirnicama. Vidimo da ta mračna slika postaje sve gora. Pokazatelji inflacije, dostigli su najveći nivo u poslednjih 50-60 godina, dovode u težak položaj sve, uključujući stanovnike zapadnih zemalja“, naglasio je Erdogan u svom govoru u Ankari.

Turski lider je dodao da raste zabrinutost po pitanju bezbednosti hrane. On je istakao da se na poslednjem samitu u Pragu moglo čuti kako se lideri pitaju kako će preživeti ovu zimu.
Erdogan je rekao da Turska ove zime neće imati takve probleme.
Prema njegovim rečima, „lideri su razmišljali samo o aktuelnom trenutku.
„Nažalost, nisu procenili događaje između Rusije i Ukrajine sa zdravorazumskog stanovišta. U predstojećem periodu, u svetu će se neminovno desiti radikalne političke promene“, zaključio je turski lider.
Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena električne energije, goriva i prehrambenih proizvoda u Evropi i SAD.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su nanela ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika je pogoršati živote miliona ljudi.
Ruski ministar energetike Nikolaj Šuljginov izjavio je za TV „Rusija 1" da zapadni političari koji govore o uvođenju ograničenja cena ruske nafte i gasa samo pogoršavaju stvari u svojim zemljama.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
RUSIJA
Putin upozorava: Ako ograniče cene ruskih energenta, neće biti ni gasa, ni nafte, ni uglja, ničega!
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
RUSIJA
Ruski gas izazvao podelu u EU: Kako ograničiti cenu, a ne naljutiti Moskvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala