- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin upozorava: Ako ograniče cene ruskih energenta, neće biti ni gasa, ni nafte, ni uglja, ničega!

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.
Prema njegovim rečima, ruski gas će se, ukoliko ne bude bio potreban Evropi, izvoziti u druge zemlje.
Putin je ideju Evropske unije (EU) da ograniči cenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.
„Još jedna glupost, koja će dovesti do daljeg rasta cena na svetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može rešiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svetske trgovine“, uveren je Putin.

„A ako neko pokuša to (ograničenje cena energenata) da sprovede, to neće biti dobro za one koji donesu takvu odluku. Između ostalog, postoje ugovori o snabdevanju. Ako budu donete neke odluke političke prirode koje su u suprotnosti s ugovorima, mi ih, jednostavno, nećemo poštovati! Generalno, nećemo isporučivati ništa ako je to u suprotnosti s našim interesima. Nećemo isporučivati ni gas, ni naftu, ni ugalj, ni lož ulje, ništa! Ali ako neko pokuša nešto da nam nametne, on danas nije u toj poziciji da nam diktira svoju volju!“, upozorio je Putin.

Predsednik takođe smatra „glupošću“ optužbe da se „Severni tok“ koristi kao energetsko oružje. Gasovod će nastaviti sa radom kada dobije remontovanu turbinu od Nemačke.

„Dajte nam turbinu, sutra ćemo uključiti "Severni tok 1". Ne daju ništa. Kažu: evo, koriste ga kao oružje. Koje oružje? Sami su doveli do ove situacije, a sada ne znaju šta će s tim“, rekao je Vladimir Putin.

Ukrajina i Poljska su krive za zaustavljanje isporuka ruskog gasa Evropi, podsetio je predsednik Rusije.
"Šta se desilo? Preko Ukrajine prolaze dva kraka gasovoda. Ukrajina je samoinicijativno uzela i isključila jedan krak pod izmišljenim izgovorom da nema kontrolu nad njim. Oni su ga sami zaustavili, mi nismo. Drugi gasovod Jamal - Evropa koji ide kroz Poljsku, sama Poljska je stavila pod sankcije i zatvorila. Jesmo li mi to uradili? Poljaci su ga zatvorili", rekao je Putin.

Gas je potreban i samoj Rusiji

Prema rečima Putina, ruski energetski resursi treba pre svega da budu usmereni „na razvoj sopstvene zemlje“.
„Ali imamo ih toliko da smo spremni da izađemo u susret rastućim potrebama svih koji žele da rade sa nama“, rekao je predsednik, navodeći da je „ovo veoma dobra i korisna saradnja za naše partnere”.
On smatra da je ruski cevovodni gas uvek konkurentniji od tečnog prirodnog gasa koji stiže preko okeana.
Prema rečima Vladimira Putina, zahvaljujući isporukama ruskog gasa, privrede vodećih evropskih zemalja „decenijama su imale očigledne konkurentske prednosti globalnog karaktera“.
„Ako misle da im takve prednosti nisu potrebne, to nam nikako ne smeta, jer je potražnja za energetskim resursima u svetu veoma velika“, uverava predsednik Rusije.
Prema njegovim rečima, gasovod "Severni tok 2" nije uzaludno građen i, ako bude bilo potrebno, može se već sutra pustiti u rad.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala