- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Izviđački avion bio na planiranom letu u vreme eksplozija na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Greg WoodAvion američke mornarice P-8 "Posejdon" poleće sa aerodroma u Pertu u Australiji
Avion američke mornarice P-8 Posejdon poleće sa aerodroma u Pertu u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2022
Pratite nas
Izviđački avion američke mornarice nalazio se iznad mesta oštećenja gasovoda „Severni tok“ ubrzo nakon izbijanja vanredne situacije u okviru svog planiranog leta, objasnila je Komanda američkih mornaričkih snaga za Evropu i Afriku.

„Avion američke mornarice P-8A ‘Posejdon’, prikazan u podacima praćenja, bio je na rutinskom pomorskom izviđačkom letu iznad Baltičkog mora i nije povezan sa curenjem iz gasovoda ‘Severni tok’“, saopštila je za Sputnjik američka komanda.

Američka mornarica primetila je da avioni Šeste flote SAD često poleću iz savezničkih baza kako bi poboljšali efikasnost i usklađenost.
Ranije su mediji pisali da je američki izviđački avion preletao u blizini mesta eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“. Avion P-8A „Posejdon“ poleteo je sa Islanda i nalazio se nad Severnim morem u trenutku kada se dogodio incident, a do toga je izveo dva preleta iznad Poljske, nakon čega se uputio ka Baltičkom regionu, kuda i prolaze gasovodi.
Teroristički napadi na dogodili su se 26. septembra odjednom na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – „Severni tok“ i „Severni tok 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je u pitanju ciljana diverzija.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Švedska završila istragu: Podgrejane sumnje da je uzrok curenja na „Severnim tokovima“ – diverzija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala