- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Švedska završila istragu: Podgrejane sumnje da je uzrok curenja na „Severnim tokovima“ – diverzija

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Istraga Službe bezbednosti Švedske podgrejala je sumnje u to da je uzrok curenja na „Severnim tokovima“ – diverzija, navodi se u saopštenju službe.
„Istraga švedske Službe bezbednosti na mestu incidenata na 'Severnom toku 1' i 'Severnom toku 2' je završena. Istraga je pojačala sumnje u nedopustivu sabotažu. Istraga na listu mesta je pokazala da su se dogodile eksplozije u blizini 'Severnog toka 1' i 'Severnog toka 2'“, navodi se u saopštenju.
Pošto je uviđaj na mestu incidenata završen, pristup zoni u području curenja na gasovodima više nije ograničen, precizira švedska strana.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ prošle nedelje je saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Zaharova: Ne dozvoliti vlasniku da učestvuje u istrazi oko „Severnih tokova“ znači da se nešto krije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala