Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protest protiv izručenja Asanža i u Srbiji /video, foto/

© Sputnik / Aleksandar MilačićPoruka na majici Emira Kusturice "Sloboda za Džulijana Asanža"
Poruka na majici Emira Kusturice Sloboda za Džulijana Asanža - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Protest protiv odluke britanskih vlasti da izruče osnivača Vikiliksa i novinara Džulijana Asanža SAD održan je danas ispred Ambasade Velike Britanije u Beogradu.
Protest protiv izručenja Asanža u Beogradu organizovali su Sindikat novinara Srbije (SINOS), Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
Grupa novinara i snimatelja lokalnih i regionalnih medija okupila se u Gračanici, pridružujući se protestu protiv izručenja Asanža.
Protesti protiv izručenja Asanža održani su i u drugim gradovima sveta, u 50 zemalja, pa je tako u Londonu formiran živi lanac oko zgrade parlamenta, dok je u Melburnu održan protestni marš.
Učesnici protesta u Beogradu blokirali su ulicu ispred ambasade Velike Britanije, a pročitano je i pismo SINOS-a, UNS-a i NUNS-a, koje će u ponedeljak biti predato ambasadi. U pismu se navodi da će posledica izručenja Asanža biti zabrana slobode govora i istraživačkog novinarstva.
Kako se dodaje u pismu, izručenje Asanža znači njegovu osudu na smrt, ali i nepovratno degradiranje novinarstva širom sveta.
Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, uhapšen je u Londonu 2019, pošto je izašao iz ambasade Ekvadora, gde je godinama bio u egzilu. SAD su Asanža optužile zbog objavljivanja snimka američke vojske, na kojem se vidi ubijanje civila u Iraku. Na teret mu se stavlja odavanje državne tajne, jer je taj snimak, prema optužnici, nelegalno pribavio uz pomoć Čelsi Mening, koja je tada radila kao analitičar u američkoj vojsci.
Džulijan Asanž protest u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2022
SVET
Urednik Vikiliksa: Amerika proganja Asanža jer je otkrio istinu o njihovim greškama
Akcija u znak podrške Džulijanu Asanžu ispred zgrade suda u Londonu  - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2022
SVET
Zadat samrtni udarac slobodi misli na Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala