- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Ne požurujemo partnere da priznaju referendume, sigurni smo u ispravnost naših odluka

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2022
Pratite nas
Rusija neće požurivati svoje strane partnere da priznaju rezultate referenduma u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za ruski list „Argumenti i Činjenice“.
Kako je rekao, za Moskvu je prioritet realizacija rezultata slobodnog izražavanja volje stanovnika oslobođenih teritorija u skladu sa osnivačkim normama međunarodnog prava, pre svega s pravom naroda na samoopredeljenje.
Lavrov je podsetio da je Deklaracijom UN o principima međunarodnog prava iz 1970. godine potvrđena nepovredivost teritorijalnog integriteta ili političkog jedinstva država, pod uslovom da imaju vlade koje predstavljaju sve ljude koji žive na datoj teritoriji.
Takođe je naveo i da pitanje usaglašenosti referenduma sa Ustavom i zakonodavstvom Ukrajine ne utiče na njihovo kvalifikovanje prema međunarodnom pravu, te da je Rusija apsolutno uverena u ispravnost svojih odluka i preduzetih koraka.
„Podsetiću na odluku Međunarodnog suda Ujedinjenih nacija o Kosovu 2010. godine. U skladu sa njom, prilikom ostvarivanja prava na samoopredeljenje određena teritorija nije obavezna da traži dozvolu za proglašenje svog suvereniteta od centralnih vlasti zemlje. Time je stvoren presedan“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, „treba uzeti u obzir da su prvi referendumi o nezavisnosti Luganske i Donjecke Narodne Republike održani odmah nakon državnog prevrata u Kijevu i naknadnih represija nad njihovim stanovnicima“.
Da je Ukrajina ispunila svoje obaveze prema paketu mera iz Minskih sporazuma, bilo bi moguće govoriti o postojanju uslova za ostvarivanje prava na samoopredeljenje DNR i LNR u okviru države u čijem su se sastavu tog momenta nalazili, kazao je Lavrov i naglasio da Kijev ne samo da je sabotirao Minske sporazume, već je krenuo u nasilno suzbijanje Donbasa.
On je istakao da je pri dopuštenju Zapada kijevski režim izveo blokadu Donbasa, onemogućio normalno funkcionisanje stanovništva prekidom isplaćivanja penzija i socijalnih davanja, onemogućio isporuke humanitarne pomoći. Prema njegovim rečima, i stanovnici Zaporoške i Hersonske oblasti takođe su bili lišeni svih perspektiva smaoopredeljenja unutar Ukrajine zbog vojne kampanje Kijeva.

„Apsolutno smo uvereni u ispravnost naših odluka i preduzetih koraka. Naše procene i argumenti koje ćemo nastaviti da delimo s međunarodnim partnerima potpuno su očigledni i dele ih mnogi naši sagovornici“, istakao je Lavrov.

Amerika da odustane od pretenzija na svetsku dominaciju

Vašington bi trebalo da sprovede ozbiljan posao kako bi ispravio svoje greške po pitanju mešanja u unutrašnja pitanja Rusije i da odustane od pretenzija na svetsku dominaciju, kazao je Lavrov.
Kako je rekao, američka rusofopska elita je ima iracionalni način razmišljanja, što primorava Belu kuću na otvorenu konfrontaciju sa Rusijom.
„U suštini, ovde je reč o bezobzirnoj eskalaciji međunarodnih tenzija. Da li je uopšte realno izaći iz tog začaranog kruga? Naravno da jeste. Da bi se to dogodilo, Vašington bi trebalo da poradi nad svojim greškama i da odustane od pretenzija na svetsku dominaciju“, kazao je on.
Takođe je rekao i da bi američke vlasti trebalo da izvuku zaključke iz neuspeha njihovih pokušaja da se mešaju u naše unutrašnje stvari drugih zemalja.

„Čim se pre pomire sa geopolitičkom realnošću, tim će pre biti pokrenut objektivni proces formiranja pravednijeg i demokratičnijeg policentričnog svetskog poretka“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar je takođe rekao i da su SAD faktički pogazili međunarodno pravo pokušavajući da nateraju ceo svet da živi po njihovim pravilima koje su sami izmislili.

Zapad ubacuje nuklearnu retoriku u kontekst konflikta u Ukrajini

SAD i njihovi saveznici pokušavaju da ubace nuklearnu retoriku u kontekstu konflikta u Ukrajini, pritom okrivljujući Rusiju da upravo ona to čini, ocenio je Lavrov.
On je podsetio da je tokom poslednje Minhenske bezbednosne konferencije ukrajinski lider Vladimir Zelenski bio taj koji je rekao da je najveća greška bila ta što je Ukrajina odustala od nuklearnog naoružanja koje joj je ostalo nakon raspada SSSR, nakon čega je nuklearna tematika postala aktuelna tema kod zapadnih političara.
„Zapadni političari sve preinačuju, pokušavaju da predstave kao da nuklearne pretnje stižu iz Rusije i da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. Koriste se različite manipulacije i otvorene laži. Mi smo na to odavno navikli“, kazao je.
Ruski šef diplomatije je ponovio da Moskva ostaje privržena postulatu o nedopustivosti nuklearnog rata u skladu sa izjavom koju je potpisala još 3. januara ove godine u kojoj se navodi da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti.

Teroristički napad na Severnim tokovima bez presedana

Lavrov se osvrnuo i na teroristički napad na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ rekavši da je on bez presedana i da je time nanet ozbiljan udarac i Rusiji i energetskoj bezbednosti Evrope.

„Rezultat tih incidenata je uništena infrastrukture od kritične važnosti. Naneta je ozbiljna šteta interesima i Rusije i energetskoj bezbednosti Evrope. Sad je najvažnije da se sprovede objektivna istraga koja uključuje i našu zemlju i da se ustanove pravi razlozi zbog čega je do ovoga došlo“, kazao je on.

Lavrov je takođe rekao i da je odgovor na pitanje kome je u interesu da se tako nešto uopšte i dogodi veoma jasan – prvenstveno Americi zbog dopremanja njihovog skupocenog tečnog gasa i sa ciljem da se na agresivan način izbace konkurenti sa evropskog tržišta.

Rusija suzdržano odgovara na ekonomsku agresiju

One zemlje koje sa Rusijom razgovaraju „jezikom sankcija“ treba da znaju da Moskva za sada suzdržano odgovara na tu ekonomsku agresiju, ali da strpljenje Rusije nije neograničeno, upozorio je Lavrov.
Kako je rekao, Rusija ima mogućnosti da zaštiti sopstvene nacionalne interese, a u slučaju potrebe svi ti resursi će biti iskorišćeni.

„Svi oni koji su želeli da nas isprovociraju počeli su da osluškuju šta im se dešava u sopstvenom dvorištu. U mnogim evropskim zemljama naglo su skočile cene, prihodi se smanjili, nastupio je deficit energenata. Politikolozi upozoravaju na porast socijalnih nemira. Osnovne civilizacijske potrebe u Evropi polako prerastaju u privilegiju. To je cena koju obični građani plaćaju za rusofobiju svojih političara“, ocenio je ministar.

Trgovina sa prijateljskim zemljama u porastu uprkos sankcijama

Ministar je takođe prokomentarisao i zapadne sankcije, pretnje Zapada i kako one utiču na saradnju Rusije sa drugim zemljama. „Nikakva ograničenja ne ometaju te objektivne procese, koji odražavaju aktuelnu stvarnost“, istakao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, promet robe s Kinom u poslednjih osam meseci je u porastu za trećinu, a sa Indijom za šest meseci za 120 odsto. Ovaj rast je posledica ne samo povećanja cena glavne komponente našeg izvoza, smatra diplomata, već i proširenja asortimana proizvoda kojima se trguje.

„To je potpuno normalno, mnogi inostrani ekonomski partneri iz prijateljskih zemalja teže da zamene niše stvorene nakon odlaska zapadnih kompanija sa ruskog tržišta“, dodao je ministar.

Lavrov je naglasio da se ekonomska saradnja s nezapadnim državama gradi na osnovu principa Svetske trgovinske organizacije, koji pružaju Rusiji „određene prednosti u oblasti spoljne trgovine“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
RUSIJA
Putinov govor prodrmao Zapad: Sada svi shvataju da predsednik Rusije misli tačno ono što poručuje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala