- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putinov govor prodrmao Zapad: Sada svi shvataju da predsednik Rusije misli tačno ono što poručuje

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
Pratite nas
Govor predsednika Rusije Vladimira Putina može se shvatiti kao vid proglašenja Rusije za vođu antikolonijalne borbe, ocena je dr Stevana Gajića, naučnog saradnika Instituta za evropske studije i profesora na državnom Univerzitetu MGIMO u Moskvi.
Ruski predsednik se naciji obratio posle potpisivanja sporazuma o ujedinjenju četiri regiona Donjecke i Luganske Narodne Republice, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom. Njegov govor proširio se i na kritiku zapadne politike, kršenje međunarodnih sporazuma, a najviše na namere zapada da svet zarobi u svoje okvire.
Gajić smatra da je u svom govoru Putin pozicionirao Rusiju kao borca za oslobađanje od neokolonijalizma.

Rusija se jasno pozicionirala

Ovaj Putinov govor, dodaje on, u neku ruku bio je programski i ideološki.
„To je govor koji je zapravo izazov postojećem unipolarnom svetskom poretku i postavlja temelje novog poretka koji će u slučaju pobede Rusije u ovom ukrajinskom dešavanju, i zemalja koje su pre svega u evro-azijskoj koaliciji ali i država širom sveta, da izmeni jednostavno svet,“ ocenjuje on.
Gajić kaže da je na sceni fobija od sukoba zemalja koje su protiv kolonijalizma, a koje predvodi Rusija i Amerike i njihovih vazala. Koliko se ovo shvata ozbiljno govori i stav američke administracije koja se nije oduševila zahtevom Ukrajine da uđe u NATO.

Prodrmao Ameriku

„I američki državni sekretar Entoni Blinken i sekretar NATO-a Jens Stoltenberg su rekli da NATO nije strana u sukobu i u suštini bi se moglo reći da su naglo ohladili malo retoriku. Znači, videli su da je poslednji test koji je napravljen, uništavanje ruskog gasovoda, videli su da je Rusija ovim potezom o prisajedinjavanju pokazala da se ne šali. Jednostavno su shvatili bukvalno ono što je Putin rekao, iako je godinama pokušavao da dopre do njih, da će Rusija da brani svoju teritoriju i nezavisnost svim sredstvima i da to upravo znači to što je i izgovorio,“ objašnjava naš sagovornik.
On kaže da su Rusija i NATO već u nekom proksi sukobu koji može da se drži u nekim okvirima da potpuno ne eskalira. Naš sagovornik ne misli da će posle ovog obraćanja Putina Ukrajina postati deo NATO.
„Kada su shvatili da Putin ne blefira, jer izgleda da njima mora sve da se crta kao deci, pretpostavljam da su razumni ljudi u Pentagonu uticali na nerazumne političare i da su zbog toga povukli malo i retoriku i čujemo odjednom jedan drugačiji rečnik i kod Blinkena i kod ostalih,“ ističe Gajić.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
RUSIJA
„Želim da me čuju i da zapamte svi, ovo je naše zauvek!“: Ceo govor Vladimira Putina /video/
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2022
SVET
„Čudna koincidencija“: Obraćanje šefa NATO na trenutak prekinuo – Putin! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala