- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao ukaz o „Sahalinu 1“: Vladi naloženo da formira ruskog operatora projekta

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
Pratite nas
Vladi Rusije naloženo je da fomira rusko društvo sa ograničenom odgovornošću, odnosno, operatora projekta „Sahalin 1“ na koga će preći prava i obaveze kompanije „Ekson neftegas ltd“, proizlazi iz ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina, objavljenog na zvaničnom portalu pravnih informacija.
Navodi se da će novim operatorom projekta upravljati ćerka firma „Rosnjeft“ „Sahalinmornjeftegas“, bar dok svi udeli u operatoru ne budu raspodeljeni, nakon čega punomoćja zavisnog društva mogu biti produžena.
U ukazu se takođe navodi da će udeo u osnivačkom kapitalu društva koji nije predat stranom učesniku u konzorcijumu biti prodat ruskom pravnom licu, prema odgovarajućim kriterijumima koji su utvrđeni procedurom koju je usvojila ruska Vlada.
Navodi se i da će novi operator projekta i njegovi učesnici zadržati poseban poreski režim i isključivo pravo na izvoz gasa.
Ukazom je predviđeno i da strani učesnici konzorcijuma mesec dana nakon formiranja novog ruskog operatora projekta obaveste Vladu Rusije o spremnosti da prihvate svoj udeo u novom operatoru, a Vlada će u trodnevnom roku doneti odgovarajuću odluku o predaji ili oduzimanju udela stranim učesnicima.
Istovremeno, nakon odluke o predaji udela stranom vlasniku Vlada prestaje da upravlja udelom.
Na osnovu ukaza, Vladi je takođe naloženo da izvrši reviziju rada stranih lica u projektu i da na osnovu rezultata revizije utvrdi obim štete od prekida u radu projekta, kao i da odredi ko će je nadoknaditi.
Krajem septembra, gubernator Sahalinske oblasti Valerij Limarenko, govoreći na Dalekoistočnom energetskom forumu, saopštio je da je proizvodnja nafte i gasa na projektu „Sahalin 1“ prekinuta.
On je podsetio da je kompanija „Ekson neftegas ltd“ u aprilu obavestila o smanjenju obima proizvodnje, pozivajući se na okolnosti više sile.
„Ekson neftegas ltd“ je filijala američkog naftnog i gasnog giganta „Ekson mobil“. Početkom marta korporacija je objavila da namerava da se povuče iz projekta „Sahalin 1“.
Ovaj projekat se realizuje pod uslovima sporazuma o podeli proizvodnje. Operator projekta sa 30 odsto udela je „Ekson neftegas ltd“, „Rosnjeft“ ima 20 odsto, japanski „Sodeko“ – 30 odsto, a indijski „ONGC“ 20 odsto.
Naftna platforma - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2022
SVET
Japan ostaje u naftno-gasnim projektima s Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala