Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković Fon Kramonovoj: Samo ekstremistima smeta neutralnost, ona se poštovala i u ratovima

© Tanjug / JADRANKA ILICNikola Selaković
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Evroposlanica Viola fon Kramon je u svom najnovijem napadu na Srbiju razotkrila sav besmisao politike pritisaka i kažnjavanja naše zemlje, koja bi, prema rečima evroposlanice, mogla da bude „kolateral“ zbog svoje neutralne pozicije, saopštio je ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković.
Selaković je izjavio da samo ekstremistima može da smeta nečija neutralnost, a da se reč „kolateral“, kojom su politički oci gospođe Fon Kramon nazivali ubijene srpske civile tokom agresije NATO-a na Srbiju ponovo zloslutno unosi u evropski politički vokabular.
„Podsećam da se čak i u Drugom svetskom ratu neutralnost država poštovala i da su oni koji su odabrali da se ne mešaju u sukobe velikih bili pošteđeni pritisaka i sankcija. Tako je, recimo, država iz koje dolazi evroposlanica Viola fon Kramon poštovala neutralnost Švedske, Španije i Švajcarske“, saopštio je Selaković.
U saopštenju se dodaje da je i tu bilo izuzetaka, jer vojska države iz koje dolazi poslanica Fon Kramon je bombardovala Beograd, nakon što su se njegovi građani usudili da izraze svoja slobodarska osećanja i antifašističke stavove.
„Građani Srbije su i danas jednako slobodarski i antifašistički opredeljeni, i ako zbog toga treba da budu kažnjeni neka gospođa Fon Kramon i njeni istomišljenici budu barem toliko pošteni i kažu da je to razlog zbog kojeg će energenti za njih biti skuplji nego za ostale Evropljane“, naveo je Selaković.
U saopštenju se zaključuje da Srbija jeste neutralna i slobodarska i da se time ponosi, ali da Viola fon Kramon nije neutralna, ni kada lobira za albanske separatiste na Kosovu i Metohiji, ni kada pokušava da namerno ciničnim i provokativnim vokabularom vređa građane ove zemlje i zagovara uvođenje sankcija Srbiji.
Viola fon Kramon, evropska poslanica, je u pisanom odgovoru za Bi-Bi-Si na srpskom izjavila da je odluka EU da ne napravi izuzetak za Srbiju posledica odluke Beograda da se ne pridruži EU sankcijama protiv Rusije.
„Možemo da tolerišemo i razumemo u određenoj meri imajući u vidu da postoji velika energetska zavisnost, ali biti na ruskoj strani dok se vodi rat i brutalna agresija u Ukrajini doživljava se kao otvorena i nepotrebna provokacija Beograda. Zato bih volela da novi paket sankcija probudi srpske vlasti, jer politici balansiranja i „sedenja na dve stolice“ praktično je došao kraj, a Srbija bi mogla biti kolateralna šteta sopstvene neutralne pozicije“, istakla je Fon Kramonova.
Srbija EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SVET
„Ujedinjena" Evropa na startu na probi: Još jedna kazna koja će da košta Srbiju – zasad nije prošla
Naftovod, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
SRBIJA
Vučić poručuje Plenkoviću: Ko ste vi da se mešate u naše bilateralne ugovore?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala