- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Ne znamo da li će Rusija upotrebiti nuklearno oružje

© Foto : VK/Ministry of Defense of the Russian FederationLansiranje rakete "Jars"
Lansiranje rakete Jars - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne znaju da li će Rusija primeniti nuklearno oružje u Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD Džon Kirbi u intervjuu za TV „Si-En-En“.
„Teško je to sa sigurnošću reći. Retoriku ruskog predsednika Vladimira Putina shvatamo veoma ozbiljno. Bilo bi neodgovorno sa naše strane da je ne shvatimo ozbiljno“, odgovorio je on na pitanje da li Rusija zaista planira da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.
On je dodao da SAD budno motre na to koliko mogu i prate nuklearne sposobnosti Rusije najbolje što mogu.
Istovremeno, Kirbi je odbio da odgovori na pitanje šta je konkretno Vašington predočio ruskim vlastima kao moguće posledice u slučaju upotrebe nuklearnog oružja, izjavivši da je „bolje ne govoriti javno o tome“.

UN: Naš stav nepromenjen

Stav UN o neprihvatljivosti čak i rasprave o nuklearnom sukobu ostaje isti, rekao je portparol generalnog sekretara ove organizacije Stefan Dižarik za Sputnjik, komentarišući izjavu ukrajinskog predsednika o napadu na Rusiju.
„Što se tiče bilo kakvih komentara u vezi sa upotrebom nuklearnog oružja, želeo bih da vas uputim na ono što je generalni sekretar već rekao o ovom pitanju. Njegov stav se nije promenio“, rekao je Dižarik.
On je naveo deo govora generalnog sekretara UN od 22. septembra u Savetu bezbednosti UN. Tada je Gutereš rekao da je „ideja nuklearnog sukoba, nekada nezamisliva, postala predmet rasprave, što je samo po sebi potpuno neprihvatljivo“.
Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da NATO treba da nanese „preventivne“ udare na Rusiju, a ne da „čeka ruske nuklearne udare“.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
RUSIJA
Rusija: Potpuno smo privrženi izjavi o nedopustivosti nuklearnog rata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala