- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Potpuno smo privrženi izjavi o nedopustivosti nuklearnog rata

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2022
Pratite nas
Rusija je u potpunosti privržena izjavi lidera nuklearne petorke o nedopustivosti pokretanja nuklearnog rata, navodi se u obraćanju direktora Departmana za kontrolu neširenja nuklearnog oružja Vladimira Jermakova komitetu Generalne skupštine UN.
„Kao jedan od najvažnijih zadataka smatramo očuvanje privrženosti svih zemalja nuklearne petorke postulatu o nedopustivosti bilo kakvog rata među državama koje poseduju nuklearno oružje, a koji je sadržan u januarskoj zajedničkoj izjavi lidera nuklearnih država. Rusija se u potpunosti pridržava tog postulata“, navodi se u obraćanju koje je pročitao zamenik ruske delegacije Konstanin Voroncov.
Podsetimo, pet nuklearnih sila – Kina, Rusija, Velika Britanija, SAD, Francuska – objavile su 3. januara ove godine izjavu o privrženosti Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, rešenosti da vode dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju i priznavanju međusobnih interesa.
"Izjavljujemo da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti. Pošto bi upotreba nuklearnog oružja imala dalekosežne posledice, takođe ponovo potvrđujemo da nuklearno oružje – sve dok postoji – mora služiti odbrambenim ciljevima, obuzdavanju agresije i sprečavanju rata. Smatramo da se dalje širenje takvog oružja mora sprečiti", navodi se, između ostalog, u izjavi.
Nuklearna proba na atolu Bikini - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
RUSIJA
Rusija: Činimo sve kako bi umanjili rizike od upotrebe nuklearnog naoružanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala