- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Vašington ima cilj da potisne Rusiju s evropskog energetskog tržišta

© Sputnik / Lola Đorđević Gasovod
Gasovod  - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
Pratite nas
Izjave nemačkih političara o spremnosti da odustanu od uvoza ruskog gasa potvrđuju da Berlin prati rusofobne ideje Vašingtona, koji je postavio zadatak da potisne Rusiju s evropskog energetskog tržišta, izjavio je za Sputnjik direktor trećeg departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Oleg Tjapkin.

„Sve glasnije izjave o spremnosti da se do kraja 2023. godine odustane od uvoza ruskog gasa i da se Nemačka i sada ‘snalazi bez ruskog gasa’ i da to ima ‘gigantski’ značaj (ministar ekonomije Nemačke Robert Habek), to su sve činjenice koje govore o tome da nemačka politička elita sledi rusofobne ideje SAD“, rekao je Tjapkin.


Diplomata je objasnio da je Berlin još i u vreme Angele Merkel preduzimao takve akcije.

Nemačka će doživeti ekonomsku krizu

Moskva smatra da će Berlin u potpunosti odustati od uvoza ruskog gasa u naredne dve godine, što će dovesti do ekonomske krize u Nemačkoj, naglasio je Tjapkin.
„Potpuno odustajanje Nemačke od ruskog gasa u naredne dve godine je potpuno moguće. Što se tiče posledica, one su već sada očigledne. U pitanju je progresivna ekonomska i energetska kriza u Nemačkoj, veliki rast cena energije, povlačenje proizvodnje i investicija van zemlje, kao i smanjenje konkurentnosti nemačke ekonomije i kupovne moći stanovništva“, rekao je diplomata.
On je naveo da je prema mišljenju ministra ekonomije Nemačke Robertu Habeku nemačka ekonomija u opasnosti zbog visokih cena energenata.
Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc saopštio da će prvi terminal za prijem tečnog prirodnog gasa biti operativan u januaru sledeće godine. On navodi i da će od kraja 2023. godine Nemačka dobiti mogućnost da uvozi tečni prirodni gas na četiri lokacije: u lukama Vilhelmshaven, Brunsbitel, Štade i Lubmin. Prema njegovim rečima, to će omogućiti Nemačkoj da postane nezavisna od isporuka gasa iz Rusije.
Kopneni deo gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2022
RUSIJA
Nemački ministar ekonomije: Puštanje u rad „Severnog toka 2“ bilo bi neuspeh za Nemačku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala